Hlavní obsah

Evropské akcie kvůli potížím Credit Suisse zažily nejhorší den za víc než rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské akcie ve středu prudce oslabily, impulzem k jejich poklesu se stala zpráva o mohutném propadu akcií švýcarské banky Credit Suisse. Panevropský index STOXX Europe 600 se snížil o 2,92 procenta a uzavřel na 436,45 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější jednodenní propad za více než rok.

Foto: Reuters Staff, Reuters

Burza ve Frankurtu

Článek

S akciemi některých evropských bank muselo být během dne přerušeno obchodování.

Paniku na finančních trzích vyvolalo středeční oznámení největšího investora banky Credit Suisse, že jí už další finanční pomoc neposkytne. Akcie druhé největší švýcarské banky zareagovaly okamžitým propadem. Ve středu odepisovaly přes 20 procent.

Na to reagovaly i evropské akcie, které rovněž prudce klesají. Nejistota finančních trhů rozkolísala i českou korunu.

Credit Suisse je v obřích problémech. Akcie banky mohutně padají a berou s sebou i ty evropské

Ekonomika

Saúdové už nepomohou

Šéf saúdskoarabského finančního ústavu Saudi National Bank (SNB) Amar Chudajrí v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že SNB už nemůže kupovat žádné další akcie Credit Suisse, protože jí v tom brání regulační překážky. SNB by se totiž dostala se svým podílem v bance nad 10 procent.

„Nemůžeme, protože bychom se dostali nad deset procent. Je to regulatorní záležitost,“ řekl Chudajrí k případným dalším nákupům akcií švýcarské banky.

Credit Suisse má dlouhodobé problémy a Saúdové jí dosud pomáhali právě tím, že nakupovali její akcie. SNB je největší komerční bankou v Saúdské Arábii a největším akcionářem Credit Suisse.

Data společnosti Refinitiv ukazují, že SNB drží v Credit Suisse 9,88 procenta. Credit Suisse je druhou největší bankou ve Švýcarsku.

Symbol švýcarské spolehlivosti padl. Credit Suisse měla loni drtivou ztrátu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám