Hlavní obsah

Evropská komise podala žalobu na Německo. Kvůli mýtnému pro osobní auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise žaluje Německo u evropského soudu kvůli plánu na silniční mýtné pro osobní auta, který je podle ní diskriminační. Berlín chce německým řidičům odečítat výši mýtného z daně z motorových vozidel.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Německý systém mýtného není v souladu s unijní smlouvou, domnívá se Komise.

Článek

Komise novou legislativu, která by se týkala také českých řidičů, prošetřovala od loňského června. Tehdy Německo oznámilo, že spuštění systému odložilo. Původně měl fungovat od počátku letošního roku. Letos v dubnu dostal Berlín dva měsíce na nápravu stavu. Ty však nevyužil.

Podle žalovaných pravidel mají mít majitelé aut registrovaných v Německu nárok na plný odpočet silničního poplatku z daně z motorových vozidel, fakticky jsou tak od něj osvobozeni. Komise dnes rovněž upozornila, že ceny krátkodobých (tedy na dobu kratší než rok) dálničních známek pro vozidla registrovaná v zahraničí jsou často nepřiměřeně vysoké.

Německo je poslední zemí bez mýta pro osobní vozy

Podle Komise nebyly její zásadní výhrady vyřešeny, ačkoliv od listopadu 2014 mnohokrát jednala s německými orgány. Proto předložila případ Soudnímu dvoru EU, oznámila.

Německo je poslední velkou evropskou zemí, která dosud nezpoplatnila své dálnice pro osobní auta. Mýtné v navržené podobě však odmítali němečtí sousedé včetně Rakouska, Nizozemska nebo Česka.

Komise dnes zdůraznila, že je právem členských států EU rozhodnout o zavedení mýtného pro osobní či nákladní auta na jejich silnicích. Poplatky však musí být pro všechny stejné. Zavedení zvláštního poplatku pro cizí státní příslušníky –  ať už formou zákona, či jeho praktickými důsledky – je podle názoru Komise diskriminační a v rozporu s unijními smlouvami.

Reklama

Výběr článků

Načítám