Hlavní obsah

Evidence tržeb se zatím bude týkat 310 tisíc podnikatelů, hlavně restauratérů a obchodníků

Zavedení elektronické evidence tržeb se má v prvních dvou etapách týkat zhruba 310 tisíc podnikatelů. Řekla to náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. V první etapě by měla být evidence závazná pro 60 tisíc restaurací, hotelů a stravovacích služeb. Ve druhé etapě, od druhého čtvrtletí 2016 se má týkat 250 tisíc podnikatelů ve velkoobchodu a maloobchodu

Foto: Profimedia.cz

Článek

O rozšíření systému na další odvětví by měla později rozhodnout vláda svým nařízením. Podle Hornochové by o tomto kroku mělo být jasno během prvního čtvrtletí 2016.

"Do budoucna by se to ale mělo týkat všech činností včetně řemeslníků. Zákon je tak koncipován," uvedla Hornochová.

Z původního návrhu ministerstvo financí odstranilo povinnost zákazníka převzít účtenku, naopak nově zařadilo účtenkovou loterii. Ministerstvo financí by přitom chtělo podle Hornochové spustit účtenkovou loterii krátce po zavedení evidence tržeb. "Je to totiž osvěta. Lidé se tak dozvědí, že existuje. Je to takový marketingový nástroj, aby si lidé brali účtenky. Ale je to dočasné, protože zájem časem klesne," uvedla náměstkyně.

Lidé v Praze demonstrovali proti systému elektronické evidence tržebVideo: Novinky

Evidenci tržeb ve středu schválil kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD). Po úpravách byli pro všichni ministři včetně lidoveckých, kteří původně hrozili, že návrh zablokují. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si od zákona slibuje omezení šedé ekonomiky a více peněz na daních, předpokládá roční nárůst na DPH až o 12 miliard.

Tržby by nevykazovali úplně všichni, kteří podnikají v obchodě či hoteliérství a restauratérství. Návrh počítá s výjimkami. Evidovat tržby nebudou muset například školní jídelny a menzy, pokud nevydávají jídla pro veřejnost.

Evidence se zřejmě nebude týkat linkových autobusů a vlaků, jídelních a nápojových automatů, sociálních služeb, finančních institucí nebo státem regulovaných segmentů, jako jsou například energetika nebo poštovní služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám