Hlavní obsah

EU chystá mýtné pro všechna vozidla

Novinky, Jiří Novotný (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ve všech zemích EU má být od roku 2005 postupně zaváděn jednotný systém zpoplatnění silničních komunikací. Návrh této směrnice už vypracovala Evropská komise (EK), s jejíž místopředsedkyní a komisařkou pro dopravu a energetiku Loyolou de Palaciovou se v úterý v Bruselu sešel ministr dopravy Milan Šimonovský.

Foto: Michaela Poláková
Článek

"Paní místopředsedkyni jsem ujistil, že Česká republika záměry EK podporuje. Chce se na přípravě jednotného systému elektronického mýtného aktivně podílet," řekl Právu Šimonovský. V ČR se počítá se zavedením tohoto mýtného do dvou let, tedy zřejmě již v r. 2005. Vzhledem k tomu, že v naší republice je nyní jen zhruba 520 km dálnic, má se podle Šimonovského zpoplatnění týkat také rychlostních komunikací a některých silnic I. třídy - celkem 3000 km vozovek.

Šimonovský dále Palaciové navrhl, aby Evropská železniční agentura, která má koordinovat činnost EU v rozvoji železniční dopravy a zvyšování její bezpečnosti, sídlila v Praze. Palaciová její kandidaturu podpořila. Hostit tuto agenturu, jejíž činnost bude financována z rozpočtu EU, však chce ještě dalších šest zemí. Rozhodnuto tedy zdaleka není.

Šimonovský v Bruselu jednal i o podpoře výstavby dálnic a železničních koridorů, jimiž se má Česko napojit na transevropskou dopravní síť. Na tu chce EU v celé Evropě do r. 2020 vynaložit 600 miliard eur, což nelze zvládnout bez účasti soukromých investorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám