Hlavní obsah

Estonská služba Taxify se odvolala proti zákazu vozit lidi po Praze

Novinky, bož
Aktualizováno

Estonská společnost Taxify se odvolala proti opatření, které jí zakazuje v Praze provozovat taxislužbu s řidiči bez licence. Oznámila to ve čtvrtek tiskovou zprávou. Tvrdí, že taxislužbu neprovozuje ani nezprostředkovává. Předběžné opatření proto považuje za nerelevantní.

Foto: JIRAROJ PRADITCHAROENKUL / Alamy, Profimedia.cz

Taxify v Praze působí od srpna 2015.

Článek

„Jsme přesvědčeni, že našimi aktivitami v Praze neporušujeme žádné platné zákony České republiky. Proti předběžnému opatření jsme se odvolali a věříme, že zvítězí spravedlnost a předběžné opatření bude co nejrychleji zcela zrušeno,” upřesnil postoj Taxify jeho manažer pro Česko Roman Sysel.

Taxify v Praze působí od srpna 2015. Od října stejného roku získali přístup do platformy také tzv. privátní řidiči. Po celou dobu proti této praxi podle Taxify nikdo nevznesl žádnou připomínku.

„V tomto případě nelze využívat nástroje předběžného opatření, protože ten by měl být aplikován pouze v situacích, u nichž došlo k podstatným změnám v řádu jednotek dní nebo týdnů,” tvrdí společnost.

Taxify dále argumentuje tím, že v podobném případu bylo ve sporu se společností Uber stejným soudem a stejnou soudkyní rozhodnuto odlišně. „To je zcela proti zásadě, že ve shodných věcech by se mělo rozhodovat shodně,” zlobí se Taxify.

V zájmu sjednocení pravidel

Podle sdružení taxikářů nebylo důvodem návrhu pro vydání opatření zakázat uvedeným společnostem podnikat na trhu taxislužby, ale sjednocení pravidel pro všechny.

„Řidiči Uberu i Taxify nefungují na bázi sdílené přepravy, jde čistě o komerční řidiče s cílem výdělku či přivýdělku, což jsou v obou případech standardní modely taxislužby," uvedla v tiskové zprávě advokátní kancelář Urban a Hejduk, která sdružení taxislužeb zastupuje.

Podobným opatřením nedávno zakázal společnosti Uber taxislužbu v Brně tamní krajský soud. [celá zpráva] Naopak v Praze městský soud působení Uberu nezakázal s tím, že stížnost taxikářů přišla pozdě a Uber v metropoli už dlouhodobě funguje. Řízení se společností Uber však trvá nadále.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám