Hlavní obsah

Erste přispěla k růstu trhu

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská burza se vrátila k růstu po obnovení poptávky. Objem obchodů s akciemi znovu převýšil miliardu korun, opatrnost však zůstala, podobně jako na sousedních středoevropských trzích. "Pozitivní nálada převážila, nejsem však takovým optimistou, abych se domníval, že korekci je definitivně odzvoněno," sdělil Právu Michal Semotan z J&T Banky.

Foto: MK UH

Ohlédnutí

Článek

Nejvíce posílila Erste Bank po dobrých výsledcích hospodaření s vysokým ziskem, a to o 2,96 procenta na 3857 Kč. Dařilo se také Komerční bance, která zpevnila o 1,80 procenta na 2939 Kč, ještě více uspěly České radiokomunikace s růstem kursu o 1,87 procenta na 490 Kč. Ve SPAD oslabil pouze ČEZ, i když zaznamenal největší objem obchodů. Index PX 50 vzrostl o 1,30 procenta na 796,2 bodu.

Evropské akcie ve středu zpevnily po dobrých výsledcích obchodování na akciových trzích za Atlantikem v předchozí den. K optimismu vedlo rozhodnutí americké centrální banky držet dosavadní nízkou úrokovou míru a tento trend se zřejmě podle expertů udrží po delší dobu. Také akcie na tokijské burze v naději na konec deflace v zemi výrazně vzrostly a jejich široký index se vyšplhal nejvýše za dva a půl roku. Kurs jenu prudce rostl proti dolaru i euru, zejména kvůli náznakům omezení japonských intervencí na devizovém trhu.

Na evropských burzách ve zprávách dominovaly výsledky hospodaření velkých firem za loňský rok a jejich očekávání v tomto roce. Chemický gigant BASF posílil o 2,3 procenta po zprávě, že letos předpokládá vyšší prodej i zisk, protože se k lepšímu změnilo chování spotřebitelů. Mediální koncern Vivendi posílil o 1,4 procenta po zmenšení ztráty a slibu, že nyní dosáhne vyššího zisku. Zajišťovna Munich Re zpevnila o 2,2 procenta, ačkoliv zaznamenala značnou ztrátu, ale růst jejího hrubého zisku předčil očekávání.

Americké burzy v úvodu středečního obchodování posilovaly. Investoři dostávali poměrně příznivé zprávy o makroekonomice i z podnikové sféry, ale stále čekají na nová čísla charakterizující změny na trhu práce. Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v únoru podle sezónně přepočtených údajů vzrostly o 0,3 procenta. To je pomalejší tempo než v lednu, kdy růst činil půl procenta. Bez započtení cen energií by se ceny pro spotřebitele zvýšily jen o 0,2 procenta, tedy stejným tempem jako o měsíc dříve.

Reklama

Související témata:

Související články

Obavy z útoků ovlivnily trh

Pondělní obchodování na evropských burzách poznamenal stín obav z nových útoků teroristů. Nejvíce během dne oslabila madridská burza, a to až o 3,3 procenta,...

Banky rozhodly o růstu trhů

Sestup evropských akciových trhů pro obavy z nových teroristických útoků vystřídal v úterý nový růst. Náladu investorů změnily informace od velkých peněžních...

Výběr článků

Načítám