Hlavní obsah

Energetický a průmyslový holding zvýšil zisk

Praha

Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) vzrostl v prvním pololetí tohoto roku provozní zisk v meziročním srovnání o 21,8 procenta na 832 milionů eur (22,5 miliardy Kč). V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí EPH Daniel Častvaj. Na výsledku se z velké části podílela vznikající dceřiná firma EP Infrastructure (EPIF), pod kterou hodlá EPH začlenit všechny své infrastrukturní společnosti ve střední Evropě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Daniel Křetínský drží společně s Patrikem Tkáčem zhruba dvě třetiny akcií. Zbytek akcií má skupina J&T.

Článek

EPH již ke konci října avizovala, že tato nová společnosti bude vlastnit podíly v řadě firem působících především v oblasti přepravy, distribuce a skladování plynu a rovněž v oblastech distribuce a dodávek tepla a elektřiny.

Provozní zisk (EBITDA) tohoto subholdingu činil v letošním prvním pololetí 741 miliónů eur, což bylo o 26,2 procenta více než ve stejném období loni, uvedla firma v dnešním sdělení.

EPH také zveřejnil údaje o ročních tržbách. Tržby celého holdingu za dvanáct měsíců k poslednímu červnu dosáhly 3,927 miliardy eur (106,4 miliardy Kč). Tržby EP Infrastructure pak za stejné období činily 3,17 miliardy eur (85,91 miliardy Kč).

EPH je největším dodavatelem tepla v Česku a po společnosti ČEZ druhým největším dodavatelem elektřiny v tuzemsku. Na Slovensku je lídrem plynárenského odvětví.

Skupinu EPH ovládají finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží zhruba dvě třetiny akcií. Zbytek akcií drží skupina J.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám