Hlavní obsah

ECB výrazně zvýšila základní úrok o 0,75 bodu na 1,25 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek zvýšila svou základní úrokovou sazbu o rekordních 0,75 procentního bodu na 1,25 procenta. Reaguje tak na rostoucí inflaci, která v srpnu v eurozóně překročila devět procent. Banka zároveň a naznačila i budoucí zvýšení sazeb, aby inflaci nadále krotila, přestože ekonomika eurozóny směřuje k recesi, uvedla agentura Reuters.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Prezidentka ECB Christine Lagardeová.

Článek

V červenci ECB v reakci na prudký růst inflace zvýšila základní úrokové sazby poprvé od roku 2011. Její základní úrok se tak dostal na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém se držel od roku 2016.

Čtvrteční rozhodnutí o navýšení sazeb o 75 bazických bodů pravděpodobně nebude posledním. „Během několika příštích zasedání Rada guvernérů očekává další zvýšení úrokových sazeb, aby utlumila poptávku a bránila před rizikem trvalého posunu inflačních očekávání směrem nahoru,“ oznámila ECB.

ECB úrokové sazby zvyšuje navzdory zhoršujícím se vyhlídkám pro ekonomiku eurozóny. Banka ve čtvrtek také zhoršila odhad hospodářského růstu v zemích používajících euro na příští rok na 0,9 procenta, zatímco dosud čekala růst o 2,1 procenta. Odhad letošního růstu ale mírně zlepšila, a to na 3,1 procenta z dosavadních 2,8 procenta.

„Po oživení ekonomiky eurozóny v prvním pololetí 2022 ukazují nedávné údaje na výrazné zpomalení jejího růstu, přičemž se očekává její stagnace později během letošního roku a v prvním čtvrtletí 2023. Velmi vysoké ceny energií snižují kupní sílu příjmů obyvatel, a i když se problémy v dodávkách zmírňují, stále omezují hospodářskou aktivitu. Nepříznivá geopolitická situace a zejména neoprávněná agrese Ruska vůči Ukrajině navíc negativně působí na důvěru podniků i spotřebitelů,“ uvedla ECB.

Inflace v eurozóně byla v srpnu znovu rekordní, dosáhla 9,1 procenta

Ekonomika

„Ve světle rostoucí inflace, která v srpnu dosáhla 9,1 procenta, bylo zvýšení úrokových sazeb o 0,75 procentního bodu očekávané,“ zhodnotil obchodní ředitel společnosti Ebury Tomáš Kudla.

Pomoc euru

Rozhodnutí zvýšit sazby by podle něj mělo pomoci i euru, které v posledních měsících značně oslabovalo. Měna eurozóny se před pár dny vůči dolaru octla na dvacetiletém minimu, když kurz spadl pod 0,99 dolaru.

„Pokud nedojde v příštích měsících k vážné energetické krizi, mohlo by euro ze zpřísnění měnové politiky ECB těžit a dostat se výrazněji nad paritu s dolarem,“ myslí si Kudla.

Reklama

Výběr článků

Načítám