Hlavní obsah

E.ON rozhodne o koupi podílů v distributorech

ČTK, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Německý energetický koncern E.ON AG se ve čtvrtek rozhodne, zda se bude ucházet o podíly v jednom moravském a dvou českých distributorech elektřiny, které hodlá prodat rakouská společnost Energie AG Oberösterreich (EAG). Sdělily to dnes zdroje blízké německému koncernu.

Foto: Martin Tesařík

Úvodního slova se ujal Svatopluk Říčánek.

Článek

Převzetím podílů by si E.ON upevnil pozici na českém trhu s energií, kde již vlastní podíly v šesti z osmi distributorů elektřiny. Rozhodnutí o podílech má padnout na čtvrtečním zasedání dozorčí rady E.ON, uvedly zdroje.

EAG oznámila v pondělí, že její představenstvo schválilo prodej minoritních podílů v českých energetických firmách. Jde o Jihočeskou energetiku (JČE), Jihomoravskou energetika (JME) a Západočeskou energetiku (ZČE).

Převzetím akcií od EAG by E.ON získal kontrolu nad JČE a JME, v nichž by měl podíly nad 50 procent. V ZČE by jeho podíl stoupl na 46,3 procenta. V tuzemské energetice je významně zastoupen i německý rival společnosti E.ON, koncern RWE. Kromě podílů v elektroenergetice a teplárenství vlastní RWE i monopolního dovozce plynu Transgas včetně šesti regionálních plynárenských distributorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám