Hlavní obsah

Dráhy přepravily více cestujících, přesto spadly do půlmiliardové ztráty

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy (ČD) za letošní první pololetí přepravily o 2,8 miliónu cestujících více v porovnání se stejným obdobím roku 2011 a tržby se jim zvýšily o 147 miliónů korun, přesto se ocitly v čisté ztrátě 494 miliónů korun. Důvodem je znatelný propad výkonosti tuzemské ekonomiky nebo oslabení české měny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Aktuální čistá ztráta ve výši 494 miliónů korun je způsobena zdražením vstupů, oslabením koruny a také zvýšením úrokových nákladů. Do hospodaření se zatím také nepromítly příjmy, se kterými plán počítá až ve druhé polovině roku,“ vysvětlil náměstek generálního ředitele ČD pro ekonomiku Michal Nebeský.

V průběžných výsledcích se podle Nebeského odráží i fakt, že firma masivně investuje. „Osobní doprava dala do modernizace a nákupu vozidel v prvním pololetí skoro tři miliardy korun,“ připomněl Nebeský.

Počet cestujících v osobní dopravě je podle Nebeského patrný zejména v příměstské nebo dálkové dopravě. Například na trase BrnoPraha přibylo cestujících v řádu desítek procent.

Na konci roku by měl být zisk

Horší situace je však v nákladní dopravě, která vykázala meziroční pokles celkových přepravních celkových výkonů. V důsledku omezení průmyslové a stavební výroby je menší poptávka po černém a hnědém uhlí, koksu, železné rudě i šrotu. Na druhé straně však roste přeprava automobilů, obilovin a potravinářských výrobků.

Přesto by ČD chtěly ukončit hospodaření v tomto roce minimálně se stejným výsledkem jako loni, tedy v zisku v řádu stovek miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám