Hlavní obsah

Domácnostem vzroste od ledna cena elektřiny o 4,6 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Elektřina příští rok domácnostem podraží zřejmě o 4,6 procenta, firmy zaplatí více o 5,2 procenta. V úterý o tom informoval Energetický regulační úřad (ERÚ). Ceny se takto zvýší pouze v případě, že legislativním procesem projde zákon, který ceny elektřiny bude dotovat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V opačném případě by ceny vzrostly domácnostem o 11,2 procenta, firmám o 14,5 procenta. Tyto hodnoty se také uvádějí v nynějším rozhodnutí. "Důvodem je především nárůst dotací pro elektřinu z obnovitelných zdrojů, především kvůli velkému rozvoji solárních elektráren,“ uvedl ve zprávě předseda ERÚ Josef Fiřt.

Aby k tomu nedošlo, připravila vláda zákon, který zavádí zdanění solární energie. Peníze takto vybrané půjdou na dotace distributorům, kteří by neměli ceny tolik zvyšovat. Vláda se zaručila, že ceny porostou maximálně o 5,5 procenta. Zákon sice už přijala Sněmovna, celým legislativním procesem ale ještě neprošel. Do konce roku by se tak mělo stát.

"V takovém případě Energetický regulační úřad neprodleně vydá změnu tohoto cenového rozhodnutí. Dotace ze státního rozpočtu umožní pokrýt meziroční nárůst cen více než z poloviny," uvedl ve zprávě předseda ERÚ Josef Fiřt.

Počet solárních elektráren vzrostl téměř sedminásobně

Stát podle zákona musí dotovat výkup elektřiny z obnovitelných zdrojů. Kvůli tomu narostl v posledním roce počet solárních elektráren. Jejich počet způsobil, že podpora energie z obnovitelných zdrojů, která tvoří část ceny elektřiny, se od ledna zvýší z 166 Kč za megawatthodinu na 578 Kč/MWh.

Hrozilo proto, že elektřina podraží až o 20 procent. Tomu se vláda přijetím zákona o zdanění této elektřiny snažila zabránit.

ČR podle závazku EU musí do roku 2020 pokrýt energií z obnovitelných zdrojů 13 procent své spotřeby.

V lednu minulého roku bylo v Česku 1475 solárních elektráren, které do sítě dodávaly 65,7 megawattu. Za rok jejich počet stoupl na 10 145 a výkon je 693,6 megawattu. Další se ale ještě na poslední chvíli dokončují. Do konce roku by podle Němečkova odhadu mělo být připojeno 1400 až 1600 megawattů.

Reklama

Výběr článků

Načítám