Hlavní obsah

Daně si přes Lucembursko snižuje 340 velkých firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 340 nadnárodních firem uzavřelo s Lucemburkem tajné dohody, aby mohly platit nižší daně. Informují o tom ve čtvrtek evropská média, která se odvolávají na dokumenty, které získalo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ) se sídlem ve Washingtonu.

Foto: Profimedia.cz

Lucemburk

Článek

Mezi podniky, které takové dohody uzavřely, jsou například Amazon, Ikea, Pepsi, Axa, Burberry, Procter & Gamble, banka JP Morgan nebo zásilková služba FedEx.

Tyto dohody z let 2002 až 2010 představují ztráty v objemu miliard eur pro země, v nichž tyto podniky vytvářejí zisk, uvádí ICIJ a její partnerská média jako je francouzský deník Le Monde, britský list The Guardian nebo německý Süddeutsche Zeitung.

ICIJ se v rámci bezprecedentního šestiměsíčního vyšetřování nazvaném Luxembourg Leaks (Lucemburské úniky), zkráceně LuxLeaks, dostala ke 28 tisícům stránkám o daňových dispozicích.

Část těchto dokumentů zpracovala pro klienty přední auditorská společnost PwC, uvedl deník The Guardian. PwC v reakci uvedla, že novináři vycházeli ze „zastaralých” a „odcizených” informací, „jejichž krádež řeší odpovědné úřady”.

Lucembursko: Daňová soutěživost je správná

Dokumenty podle organizace ukazují, jak velké firmy využívají Lucemburska a jeho volnějších daňových zákonů i nedostatků v mezinárodních pravidlech k transferům zisků do Lucemburska. Tam pak jejich zisky nejsou vůbec nebo jen málo zdaněny.

"Lucembursko uchovává své daňové smlouvy v tajnosti, nesděluje to svým evropským partnerům, přestože od těchto mezinárodních firem ví, že jejich strategií je vyhnout se daním," uvedl Le Monde. Firmy jako je Verizon, AIG, Heinz či Crédit Agricole podle listu za tímto účelem otevírají v Lucembursku pobočky, holdingy i své centrály.

Lucemburský ministr financí Pierre Gramegna v říjnu obhajoval uzavírání podobných smluv, je to podle něj součástí tradic této země. "Zachování určité zákonné soutěživosti mezi státy v daňové oblasti je nezbytné," věří ministr, jehož cituje Le Monde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám