Hlavní obsah

ČSA útočí na východ

PRAHA

České aerolinie v úterý oznámily největší expanzi směrem na východ ve své historii. Na jaře příštího roku zahájí pravidelné lety do ruské Samary a Jekatěrinburgu, ázerbajdžánského Baku, polského Krakova a vyjednávají i s rumunskou Kluží. ČSA tak hodlá v alianci SkyTeam naplnit svou roli spojky srdce Evropy s východem.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

"Jde skutečně o mimořádnou expanzi ČSA na východ, která má své důvody. Praha je už nyní světovým tranzitním letištěm, který umožňuje cestujícím dostat se prakticky kamkoli. Zároveň má tu výhodu, že je nejvýznamnějším přestupním hubem směrem do východních destinací a tuto pozici si chce udržet i do budoucna," vysvětlil kapitán Peter Jusko, viceprezident pro letový úsek.

Letadla typu Boeing 737 spojí všechna nová města s Prahou od letního letového řádu, který začíná platit 28. března 2004. "Do Samary se bude létat třikrát týdně, do Jekatěrinburgu dvakrát týdně, do Baku dvakrát a do Krakova osmkrát za týden," doplnila tisková mluvčí ČSA Marcela Picková s tím, že ČSA od příští sezóny posílí o jeden let provoz do arménského Jerevanu. Dva nové lety ČSA připravily i pro zájemce o cestu na druhou stranu - novinkou je německý Dortmund (šest letů týdně) a francouzská Marseille (šest letů týdně).

ČSA budou od března příštího roku nabízet až 180 letů denně do 75 destinací ve 44 zemích světa. Doplněním flotily v roce 2004 o další tři Boeingy 737-400 a tři zcela nové turbovrtulové letouny ATR42 budou ČSA disponovat celkem 41 letadly.

Reklama

Výběr článků

Načítám