Hlavní obsah

ČLFA: Leasing za tři čtvrtletí klesl o 15 procent

Objem leasingu movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) za tři čtvrtletí klesl meziročně o 15 procent na 70 miliard korun. Naopak spotřebitelské úvěry vzrostly o 15 procent na 40,9 miliardy Kč. Asociace reprezentuje 95 až 97 procent českého leasingového trhu. Loni se tuzemský leasing zvýšil téměř o 15 procent, dvojciferným tempem vzrostl poprvé od roku 2001.

Foto: Milan Malíček, Právo

Objem leasingu movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) klesl na 70 miliard korun.

Článek

"Pokles leasingových obchodů související se snižováním investic je v nebankovním sektoru vyvažován posilováním úvěrových aktivit nebankovních finančních institucí. Dvojciferný růst vykazují nadále členské společnosti ČLFA poskytující finanční produkty pro domácnosti," uvedla členka představenstva asociace Blažena Valkošáková.

V leasingu movitých věcí za tři kvartály pokračoval růst podílu leasingu strojů a zařízení. Blíží se již jedné čtvrtině a předstihl dříve dominující leasing osobních vozidel. Podíl operativního leasingu na celkovém objemu našeho leasingu strojů, zařízení a dopravních prostředků dosáhl 17,3 procenta, podíl na leasingu osobních aut a lehkých užitkových vozů přesáhl čtvrtinu.

Objem úvěrů pro podnikatele stoupl koncem září meziročně o 45,3 procenta na 16,1 miliardy Kč. V produktech pro domácnosti poskytnutých členy ČLFA se meziročně zvýšil podíl osobních půjček na 32,7 procenta, podíl revolvingových úvěrů dosáhl 33,5 procenta a podíl financování v místě prodeje 33,8 procenta. Do 30. září bylo letos uzavřeno již téměř 1,154 milionu nových smluv o spotřebitelském úvěru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám