Hlavní obsah

Čistý zisk skupiny ČSOB loni vzrostl o devět procent na 17,5 miliardy korun

Čistý zisk skupiny ČSOB loni vzrostl o devět procent na 17,5 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou stoupl o sedm procent na 308 miliard korun. Počet klientů se zvýšil o 115 000 na 4,34 milionu. ČSOB patří mezi největší tuzemské banky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Logo ČSOB

Článek

Generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek uvedl, že loňské výsledky překonaly roky 2021 i 2020 a zaostaly za rokem 2019 pouze kvůli tomu, že tehdejší výsledek ovlivnila akvizice Českomoravské stavební spořitelny. „Za loňským dobrým výsledkem stojí silná trojka - růst vkladů, úvěrů i investic. Na vynikající úrovni jsme udrželi i kapitál a likviditu,“ uvedl.

Banka zaznamenala zvýšení celkového objemu úvěrů o pět procent na 874 miliard korun. Zhoršené ekonomické podmínky se přitom zásadně nepromítly do morálky dlužníků.

„Musím ocenit, že i v této obtížné ekonomické situaci se naši klienti chovali velice zodpovědně a my jsme tak nezaznamenali zásadnější problémy ve splácení závazků,“ uvedl Blažek. Objem vkladů vzrostl o sedm procent na 1,232 miliardy korun.

Úvěry na bydlení se zvýšily o čtyři procenta na 507 miliard korun, banka pomáhala financovat bydlení 24 500 klientů. ČSOB také nabízí zvýhodněné podmínky pro hypotéky na energeticky úsporné bydlení, loni takto poskytla 2131 hypoték zhruba za devět miliard korun. Počet úvěrů na financování zateplení domu nebo fotovoltaiky vzrostl o 650 procent.

Provozní výnosy skupiny vzrostly o 24 procent na 44,1 miliardy korun. Provozní náklady bez bankovních daní se zvýšily o 11 procent na 20,5 miliardy korun.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, ČSOB stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Raiffeisenbank loni zvýšila čistý zisk o 61 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám