Hlavní obsah

Čínská ekonomika zpomalila, rostla nejpomaleji za dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí potvrdila trend mírného zpomalování. Hrubý domácí produkt podle tamního statistického úřadu meziročně vzrostl o 9,1 procenta, zatímco růst ve druhém čtvrtletí dosáhl 9,5 procenta a v prvních třech měsících roku 9,7 procenta. I když trh čekal o trochu mírnější zpomalení, analytici výsledek hodnotí vcelku příznivě.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ekonomové se nicméně neshodují v názoru na to, jak si čínská ekonomika povede v nejbližším období.

Vzhledem k tomu, že průměrný roční růst se za posledních 30 let pohybuje okolo 9,5 procenta, část ekonomů se domnívá, že nynější tempo už je dost pomalé a dál by polevovat nemělo. Podle některých expertů by dokonce bylo vhodné, kdyby centrální banka znovu sáhla k uvolňování měnové politiky.

Pokles na burze

Finanční trhy zareagovaly poklesem. Hlavní index Shanghai Composite na burze v Šanghaji po zveřejnění dat prohloubil pokles na 1,8 procenta a pohyboval se kolem 2396 bodů. Index ale klesal hned od začátku obchodování a podle obchodníků reagoval spíš na vývoj ve světě.

Ekonomka finančního ústavu HSBC Ma Siao-pching si myslí, že do konce roku se s žádným uvolněním měnové politiky asi počítat nedá. Připouští sice, že problémy v Evropě sníží objem čínského exportu, upozorňuje ale na to, že Čína je na exportu závislá čím dál méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám