Hlavní obsah

Čína hodlá skoncovat s nevěrníky pomocí databáze manželství

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Stále se zlepšující ekonomické podmínky v nejlidnatější zemi světa vytvořily kulturu tajných milenek a druhých manželek. Čínské úřady proti tomuto „nešvaru“ chtějí zasáhnout prostřednictvím internetové databáze o uzavřených manželstvích, jak informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cílem tohoto opatření má být, aby si každý mohl „proklepnout“ svůj protějšek a zjistit si o něm, jak si v oblasti vztahů vlastně stojí.

Podle čínských médií budou Peking a Šanghaj patřit mezi první města, kde se databáze o uzavřených manželstvích zveřejní. Do roku 2015 se plánují takovéto záznamy pro celou zemi, a to i navzdory předchozím skluzům a odkladům.

Bigamie je v Číně protizákonná a objevila se i mezi vysokými představiteli vládnoucí komunistické strany. Příkladem může být bývalý šéf Národního statistického úřadu Čchiou Siao-chu, v roce 2007 vyloučený ze strany s nálepkou člověka se „zhoubným společenským a politickým vlivem“.

Drahý úlet

Jedna ze studií týkající se mimomanželských afér v Číně, zveřejněná v USA v roce 2005, uvádí, že 20 procent z 1240 dotázaných ženatých mužů v čínských městech a 3,9 procenta z 1275 vdaných žen uvedlo, že mělo v posledních 12 měsících nemanželský poměr.

V loňském prosinci byl v centrální provincii Chu-pej zadržen ženatý úředník kvůli podezření ze zabití těhotné ženy. Ta po něm požadovala buď svatbu, nebo dva milióny jüanů (asi 5,6 miliónu korun).

Podle čínských úřadů roste rapidně i množství rozvodů, v roce 2009 činil počet rozloučených párů téměř 2,5 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám