Hlavní obsah

Čím je hospoda blíž, tím do ní chodíme častěji

Právo, Stáňa Seďová

Průměrný Čech chodí do hospody jedenkrát týdně. Posedí v ní dvě až tři hodiny. Na jukebox, obsluhu „nahoře bez“ a živou hudbu si příliš nepotrpí. Základ je dobré pivo a lidi. „Na jedno“ znamená u muže pět piv, u žen tři. Ukázal to průzkumu Budvaru.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

V době schvalování takzvaného protikuřáckého zákona, který se dotýká i konzumace alkoholu, došel Budějovický Budvar k tomu, že tradiční česká hospoda zažívá své možná nejhorší časy. Nechal si proto zpracovat reprezentativní průzkum nazvaný Hospodografie, v němž odpovídalo 1151 respondentů.

Průzkumníci přišli na to, že Češi svou hospodu přes všechny změny nedají. Ukázalo se dokonce, že každý desátý host vesnické hospody je ochoten na její provoz přispět v případě, že by byl ohrožen.

S příchodem rodinných povinností ochota trávit čas v hospodě klesá. Naopak v momentě, kdy děti odrostou, se do hospody opět vracíme.
výzkumník Jaroslav Cír

Nejvíce podle průzkumu navštěvujeme hospodu, která je půl kilometru od našeho bydliště. Třetinou oblíbených hospod jsou „běžné restaurace“ s poledním menu, druhou třetinu tvoří pivnice a výčepy.

Na vesnici jsou oblíbené také hospody při místním sportovišti. A čím je hospoda blíže, tím častěji do ní chodíme.

Muži mají tři důvody, ženy 24

Mužští štamgasti jsou skromnější. Hlavní důvody návštěvy jsou oblíbená značka piva, kamarádi a možnost koukat na sport a pěkné ženy na place. Ženy jsou náročnější. Důvodů, proč do své oblíbené hospody chodí, je čtyřiadvacet!

Dbají na čistotu, je pro ně důležité čisté sklo, čisté toalety a celkově jsou náročnější na hospodské prostředí, řeší i klimatizované a nekuřácké prostory.

Mužské „na jedno“ je spíše necelých pět piv, zatímco ženy si místo jednoho piva dají něco málo přes tři velká piva. Zajímavé je zjištění, že štamgast ve své oblíbené hospodě obvykle vypije stejný počet piv jako každý jiný host.

Do hospody se typicky chodí na dvě až tři hodiny. Vesnice se liší v tom, že se chodí spíše na kratší dobu a klidně i samostatně. Zatímco ve městech pobývá v hospodě čtyři a více hodin 31 procent respondentů, na vesnicích je to jen 24 procent.

V průměru jeden a půl piva za hodinu

„Překvapivě o tom, zda chodíme do hospody, více nebo méně nerozhodují peníze, ale druhá životní veličina – čas. S příchodem rodinných povinností ochota trávit čas v hospodě klesá. Naopak v momentě, kdy děti odrostou, se do hospody opět vracíme,“ vysvětlil Jaroslav Cír z výzkumné agentury Perfect Crowd, která průzkum v září prováděla.

Průměrná výtoč v české hospodě je jeden a půl piva za hodinu na osobu. Muži pijí rychlostí téměř dvě piva za hodinu (0,96 litru), ženy jedno a půl piva za hodinu (0,81 litru). Na vesnici host průměrně vypije skoro dvě piva za hodinu, ve městě jen jeden a půl piva.

Na vesnici lidé obsluhu a výčepního často znají, 83 procent si s nimi tyká. Vesnická hospoda je jako zasedačka, úřad práce a kavárna. Hospoda v obci totiž hraje i důležitou roli místa, kde lze sehnat práci, 58 procent respondentů z vesnic uvádí, že se v hospodě dozvídá o nabídce práce, a dokonce 45 procent tvrdí, že jdou do hospody hledat pomocnou sílu.

Až tři čtvrtiny štamgastů tvrdí, že se ve vesnické hospodě dozvědí vše potřebné. „Hospoda je totiž zároveň informačním médiem,“ doplnil Jaroslav Cír. Z výzkumu mimo jiné také vyplynulo, že čeští milovníci piva jsou v podstatě mírumilovní. V hospodě se pere zanedbatelných sedm procent Čechů.

Reklama

Výběr článků

Načítám