Hlavní obsah

Chudobou je v Česku ohroženo každé sedmé dítě

Pavel Cechl, Právo, Pavel Cechl

Šestatřicetiletá Iveta z Příbramska žije se svou dvouapůlletou dcerou v azylovém domě, kam odešla kvůli domácímu násilí. Z příjmu samoživitelky sotva nakoupí základní potraviny a potřeby. Nejsou s dcerou samy: podle Eurostatu je v Česku ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením téměř každé sedmé dítě.

Foto: Profimedia.cz

Chudobou nebo sociálním vyloučením je ohroženo každé sedmé dítě.

Článek

„Partner trpěl chorobnou žárlivostí, neustále kontroloval můj pohyb a kontakt s lidmi,“ popsala Iveta svou situaci organizaci Fandi mámám, která pomáhá samoživitelkám. Po narození dcery se situace ještě zhoršovala. „Finanční zajištění o dceru jsem zajišťovala pouze já. Mnohokrát u nás zasahovala policie,“ uvedla.

Nakonec se rozhodla partnera opustit. Ubytování sice našla ve zmíněném azylu, finančně však na tom není dobře. Partner na dceru nic neplatí, má navíc nedoplatek za elektřinu. „Z mého příjmu, což je rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě a na bydlení, nejsem schopna ani nakoupit zásoby trvanlivých potravin, drogerie nebo pracích prostředků,“ říká žena.

Epidemie prohloubila nerovnosti, zhoršuje se i dostupnost bydlení

Domácí

Ivetin případ rozhodně není ojedinělý. Podle posledních dat evropského statistického úřadu Eurostat je v Česku ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením 12,9 procenta osob mladších 18 let, tedy 260 400 z nich. Proti předchozímu roku tento podíl mírně klesl.

Zdání klame

Ve statistickém porovnání v EU je Česko mezi premianty: nižší podíl má pouze Slovinsko, zatímco největší podíl dětí ohrožených chudobou zaznamenalo podle Eurostatu Rumunsko: 41,5 procenta.

Jenomže porovnání klame. Eurostat definuje chudobu u příjmů pod 60 procent mediánu v dané zemi, eventuálně v případě, když si domácnost nemůže pravidelně dovolit vytápění či dostatek masa. Tato hranice se tak stát od státu liší a je vztažena k situaci v dané zemi. Rodina, jež je považována za chudou v Německu, by u nás finančně chudá nebyla.

„Srovnání mezi zeměmi tak trochu kulhá, protože struktura spotřeby je u nás jiná než například v Německu či Rumunsku,“ řekl Právu Martin Šimáček z Institutu pro sociální inkluzi.

Ohroženi jsou i senioři
Ještě vyšší je podle Eurostatu počet českých seniorů ohrožených chudobou.
Mezi lidmi nad 65 let věku je jich 15,4 procenta. To je zhruba každý šestý, přesněji 336 540 osob.
Situaci může zhoršit současný dramatický růst výdajů, zejména za elektřinu a plyn.
Pode iniciativy Za bydlení se v bytové nouzi nachází 5500 seniorských domácností a dalších 20 000 je bezprostředně ohroženo ztrátou bydlení.
Dalších zhruba 130 000 seniorských domácností pak vynakládá na bydlení více než 40 procent svých příjmů.
Problémy s bydlením by tak mohly zasáhnout pětinu všech seniorských domácností v Česku, upozornil analytik iniciativy Jan Klusáček.

Rovněž je podle něj chudobou u nás postiženo více lidí, než udává Eurostat, protože data nezahrnují dluhy domácností či nízkou sociální mobilitu, kdy se lidé z chudého prostředí v Česku jen těžko vymaňují.

Zveřejněné údaje se vztahují k loňskému roku, aktuálnější čísla nejsou vzhledem k obtížnosti zpracování údajů k dispozici. Odborníci však upozorňují, že počet chudých v důsledku pandemie vzrostl. Česká pobočka UNICEF, byť vychází z odlišnějších propočtů než Eurostat, odhadla, že v důsledku poklesu HDP na obyvatele bylo v Česku za covidu uvrženo do života v chudobě dalších až 35 tisíc dětí.

„Modelová studie ukazuje, že míra příjmové chudoby dětí se vrátí na úroveň před pandemií nejdříve za pět let,“ upozornil Dominic Richardson z UNICEF.

Nejvíce ohrožené jsou podle něj děti v rodinách samoživitelů. Podle propočtů, jež organizace zveřejnila, je v těchto domácnostech třikrát větší riziko chudoby než v celkové populaci. „Řešením může být například zavedení mimořádných příspěvků nebo započtení prvního dítěte jako dospělé osoby v rámci výpočtu životního minima,“ dodal Richardson.

Anketa

Cítíte se ohroženi chudobou?
Ano, cítím
44 %
Naštěstí ne
56 %
Celkem hlasovalo 5905 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám