Hlavní obsah

ČEZu se nedaří sehnat obilí na výrobu elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Kontroverzní nápad vyrábět z přebytků obilí elektřinu dostal trhlinu. Plodinová burza v Brně zatím nedokázala pro elektrárenskou společnost ČEZ najít dostatek obilí, které by výrobce mohl spálit. Obilí totiž musí být natolik nekvalitní, aby nešlo použít ani pro potravinářské ani pro krmné účely.

Článek

ČEZ požádal plodinovou burzu o obilí před dvěma týdny. "Nedaří se zatím zajistit pro elektrárenské zkoušky obilí špatné jakosti," řekl generální sekretář plodinové burzy Karel Zezula. Obilí, které by ČEZ získalo, by muselo bý napadené plísněmi, snětí nebo mít velký obsah zdraví nebezpečných aflatoxinů. ČEZ chce technologii nejprve vyzkoušet, na to potřebuje asi 150 tun obilí.

Česko, ale i okolní státy čelí vysoké loňské nadúrodě obilí, sila jsou plná a zemi se nedaří ho prodat. Tendr na české obilí už vypsala i EU. Zemědělci přitom potřebují sklady vyprázdnit pro další úrodu.

I přes to všechno se nápad obilí pálit jako biomasu a vyrábět z něj elektřinu, nesetkal u veřejnosti s příliš velkým pochopením. Nejčastějším argumentem je nemorálnost tohoto kroku, mnozí lidé na světě hladoví a Česko by obilí pálilo v elektrárnách.

Reklama

Související články

Přebytky obilí možná skončí v elektrárnách

Energetická skupina ČEZ chce spalováním ve svých elektrárnách využít několik set tisíc tun obilí. Rolníci se tak chtějí zbavit části přebytků z loňské rekordně...

Výběr článků

Načítám