Hlavní obsah

ČEZ vydělal méně kvůli levnější elektřině

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetický kolos ČEZ měl v prvním čtvrtletí letošního roku nižší zisk. Společnost uvedla, že kvůli ekonomické krizi, která snížila ceny elektřiny, vykázala čistý zisk 17,5 miliardy korun. To je proti loňsku o 9,9 procenta méně. Navrhovaná výše dividendy za loňský rok činí 53 korun za akcii. Vyplývá to z materiálů, které ČEZ zveřejnil na internetu.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí společnosti ČEZ

Článek

Firma však upozornila, že i přes nižší zisk v posledních měsících roste spotřeba elektřiny a zároveň i její výroba (o 5,5 procenta).

„Hospodářská recese významně poznamenala spotřebu elektřiny v České republice zejména v průběhu roku 2009, ale v posledních pěti měsících již vidíme obrat. Poptávka po elektřině v České republice podle předběžných údajů za I. čtvrtletí 2010 meziročně vzrostla o 1,4 %, po přepočtu na teplotní normál o 1,0 %,“ uvedl Michal Skalka, ředitel útvaru trading ČEZ s tím, že mírný růst poptávky po elektřině zřejmě odráží pozvolný růst českého hospodářství.

ČEZ v tiskové zprávě uvedl, že v prvním čtvrtletí investoval 12 miliard korun, především do obnovy elektráren. Peníze šly například na obnovu elektráren v Tušimicích či Ledvicích. Firma také uvedla, že v ještě v letošním roce chce zprovoznit dobíjecí stanice pro elektromobily, a to v Praze a Ostravě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám