Hlavní obsah

ČEZ stále motorem růstu

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akcie ČEZ také ve čtvrtek táhly pražskou burzu k novým rekordům. Kurs těchto cenných papírů v odpolední části seance překonal hranici 300 Kč. Bulharská vláda ve čtvrtek schválila prodej tří distribučních společností elektrárenské firmě ČEZ, podnik za 67 procent akcií zaplatí 281,5 miliónu eur (zhruba 8,9 miliardy Kč).

Foto: Libor Předešlý

Bodování vín, Uherčice 2017

Článek

Akcie ČEZ ve čtvrtek zpevnily o 2,63 procenta na 300,50 Kč,objem obchodů s těmito cennými papíry byl nejvyšší ve SPAD. "Další nárůsty kursu při přetrvávající náladě trhu jsou možné," uvedl Milan Ježek z makléřské firmy Cyrrus.

Druhá příčka žebříčku růstu patřila Erste Bank, která posílila o 1,88 procenta na 1139 Kč. Společnost Smith Barney zvýšila své investiční doporučení na tyto akcie z "držet" na "koupit" a cílovou cenu na 41,79 eur (1315 Kč) z 29,50 eur. Změna je reakcí na výsledky Erste ve třetím čtvrtletí.

V úvodu seance rychle zpevnila i Zentiva, v jejím průběhu část svých zisků na burze ztratila. Nakonec uzavřela na 654,50 Kč, když posílila o 0,49 procenta. Obchodník s cennými papíry Patria Finance zvýšil cílovou cenu akcií Zentivy na 722 korun z předchozí úrovně 663 korun a investorům je doporučuje k nákupu. Od konce června, kdy byly uvedeny na trh, tyto cenné papíry zpevnily zhruba o 35 procent. Wood & Company ocenil Zentivu na 720 korun a Atlantik finanční trhy na 712 korun.

Český Telecom oslabil o 0,84 procenta na 331,80 Kč. Index PX 50 vzrostl na 0,81 procenta na 957,1 bodu.

Evropa posilovala

Evropské akcie ve čtvrtek rychle posilovaly a ocitly se až poblíž nejvyšší úrovně dosažené v tomto roce. Investoři nedbali na signály zpomalování růstu největší evropské ekonomiky, když německé hospodářství vykázalo ve 3. čtvrtletí růst jen o 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům.

Akcie společnosti Deutsche Telekom posílily až o 5,2 procenta po informaci, že zvyšuje svůj odhad celoročního zisku na 3,2 miliardy eur. France Telecom posílila o 3,1 procenta, podobně také další firmy v oboru telekomunikací, a to včetně výrobců této techniky.

Trh povzbudila nižší cena ropy, která klesala ke 48 dolarům za barel ropy WTI. Dolar se poněkud vzdálil od minima k euru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám