Hlavní obsah

ČEZ koupil polské elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Firma ČEZ v pondělí v Amsterdamu definitivně koupila dvě polské elektrárny Elcho a Skawina od americké firmy PSEG Global. Zaplatí za ně 383 miliónů dolarů (8,5 miliardy korun).

Článek

"Celková investice činí 10,8 miliardy korun," uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Tento krok je podle ní největší českou investicí v zahraničí.

"V oblasti jihovýchodní Evropy jsme již uspěli, a těší nás, že i v Polsku, které je ve středoevropském regionu pro ČEZ strategickým trhem. Elcho a Skawina jsou pro nás navíc odrazovým můstkem k dalším akvizicím v Polsku," uvedl generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Podotkl, že elektrárny jsou situovány ve velmi rychle se rozvíjející oblasti Polska, což je pozitivní jak z hlediska dodávky elektřiny, tak zvláště dodávky tepla. Obě elektrárny se navíc nacházejí nedaleko Dětmarovic a Energetiky Vítkovice, které patří do skupiny ČEZ.

Podle vedení firmy má silné uskupení těchto čtyř elektráren v moravsko-polském příhraničí svůj význam i ve středoevropském kontextu a umožní společné provádění některých činností, což povede ke snížení nákladů. Může se například jednat o společný nákup paliva pro všechny čtyři zdroje.

ČEZ expanduje i v Bulharsku a Rumunsku

ČEZ podepsal nedávno smlouvu s bulharskou vládou o koupi tepelné elektrárny ve Varně. ČEZ za elektrárnu zaplatí 346 miliónů eur (téměř deset miliard Kč). [celá zpráva]

ČEZ podala také nabídku na koupi černohorské elektrárny Pljevlja a zhruba třetinového podílu v nedalekém hnědouhelném dole Rudnik uglja, která elektrárnu zásobuje uhlím. [celá zpráva]

ČEZ loni zvítězil v Bulharsku v tendru na tři distribuční společnosti, zaplatil za ně devět miliard korun. [celá zpráva] Byla to dosud největší investice ČR v zahraničí. ČEZ uspěl i v soutěži na většinu rumunské distribuční společnosti Electrica Oltenia. [celá zpráva] Naopak vítězství v privatizaci Slovenských elektráren mu vzal italský Enel.

Reklama

Související články

ČEZ koupil tepelnou elektrárnu v Bulharsku

ČEZ podepsal smlouvu s bulharskou vládou o koupi tepelné elektrárny ve Varně. ČEZ za elektrárnu zaplatí 346 miliónů eur (téměř deset miliard Kč).

Výběr článků

Načítám