Hlavní obsah

Čeští farmáři dodali méně mléka a s protestem končí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Čeští farmáři opět naplno obnoví dodávky mléka. Symbolická podpora německých farmářů tak končí. V pátek nedostali mlékárny zhruba 500 tisíc litrů mléka. Novinkám to potvrdil prezident Agrární komory Jan Veleba.

Článek

Snížením dodávek mléka o deset procent chtěli farmáři podpořit německé zemědělce, kteří minulý týden kvůli nízkým cenám zastavili zásobování tamních mlékáren.

"Čekali jsem na zprávy z Německa. Tam Romuald Schaber, který farmáře zastupuje, všem poděkoval za úspěšnou akci. Obchodní řetězce začaly jednat," komentoval Veleba. Podle něj tak čeští zemědělci nemají důvod k dalším protestům.

Tuzemští zemědělci se k akci symbolicky připojili, protože případný úspěch v Německu, by se projevili v Česku. Farmáři by dostali za mléko více.

Němci dodávky bojkotovali více než jeden týden. Podle předběžných odhadů Agrárnín komory mohli přijít zhruba o 50 miliónů eur (asi 1,25 miliardy korun). Čeči nedodali na trh asi 500 tisíc litrů mléka. Podle Veleby jsou finanční ztráty minimální a trh toto chybějící množství mléka nepoznamená. Na konečných cenách mléka v obchodech se to neprojeví.

Reklama

Související témata:

Související články

Čeští zemědělci vylévají mléko do polí

Čeští zemědělci od pátku sníží dodávky mléka do mlékáren o deset procent. Chtějí tak podpořit kolegy v Německu, kteří už téměř týden vylévají mléko na pole,...

Výběr článků

Načítám