Hlavní obsah

Český vynález umožní recyklovat stavební suť

Právo, Jan Holý

Zbytky zdemolovaných staveb představují až polovinu všech odpadů vyprodukovaných v Česku. S unikátním řešením, jak stavební suť stoprocentně recyklovat, nyní přichází stavební firma Skanska. Začala používat tzv. recyklovaný beton vyvinutý ve spolupráci s českou firmou ERC-TECH.

Foto: Michael Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jde o český patent, na jehož základě Skanska tzv. rebetong vyrábí. Ten má obdobné vlastnosti jako beton, místo přírodního kameniva ale díky nanopříměsi využívá stavební suť.

„Produkty vyrobené podle našeho patentovaného know-how se po ukončení své životnosti dají opět použít. Jedná se o jediný beton na světě vyrobený ze stoprocentně recyklovaných kameniv,“ uvedl výkonný ředitel ERC-TECH Pavel Gorecký.

Naše produkty splňují nejpřísnější kritéria betonářských norem
Pavel Gorecký, ERC-TECH

„Materiál je už připraven stát se plnohodnotnou součástí stavby rodinných a bytových domů, základových konstrukcí nebo třeba podkladní vrstvy vozovek,“ řekl vedoucí technického rozvoje a inovací společnosti Skanska Bohuslav Slánský.

Některé stavby, například ty realizované v rámci státních zakázek, ale vyžadují materiály podle schválených evropských a státních norem. Skanska vznik této normy již v první polovině letošního roku s podporou ministerstev životního prostředí a průmyslu a obchodu iniciovala.

Levný a nenáročný

„Doufáme ve vydání normy do konce roku 2020. V tu chvíli budeme moci využívat rebetong opravdu plošně,“ doplnil pro Právo Slánský.

Rebetong tak může vyřešit obrovský objem odpadu, který nyní po demolicích končí na skládkách. Z hlediska životního prostředí dojde k omezení nejen těžby, ale i dopravy potřebné k převezení kameniva z lomů do betonárny.

Využívání stavební suti místo drahého přírodního kameniva má výraznou výhodu i z hlediska ceny stavby. Rebetong má navíc nižší koeficient tepelné vodivosti, což znamená nižší energetickou náročnost budov.

V minulých dnech v rámci představení rebetongu proběhlo slavnostní otevření parkourového parku v komunitním prostoru Cukrkandl v pražských Modřanech.

Ten je postaven právě z rebetongu a bude tak sloužit nejen jako hřiště pro mládež, ale zároveň i jako první venkovní expozice nového materiálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám