Hlavní obsah

Česko vyhrálo mezinárodní arbitráž o pět miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika uspěla v mezinárodním sporu o pět miliard korun, o něž ji u arbitrážního tribunálu ve Frankfurtu žaloval švýcarský investor Konsortium Oeconomicus ve věci porušení dohody o ochraně investic. Ministerstvo financí (MF) to v pátek oznámilo v tiskové zprávě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

MF obdrželo rozhodnutí tribunálu ve čtvrtek.

„Arbitrážní tribunál vyhověl našemu návrhu, ukončil celé řízení, a tím se nám podařilo odvrátit hrozbu pro peníze daňových poplatníků ve výši téměř pěti miliard korun,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Tribunál nám navíc přiznal plnou náhradu nákladů řízení. Rád bych poděkoval celému týmu, který se na arbitráži podílel, za další úspěšně ukončený spor,“ dodal ministr financí.

Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba jde v tomto směru již o další arbitráž v pořadí, v níž Česko uspělo. Předchozí byl například spor s Georgem Nepolskym, který požadoval 1,24 miliardy korun za to, že pět let nedostal souhlas k využití pramenů na svých pozemcích a stáčení vody, a měla tak být zmařena jeho investice.

Reklama

Výběr článků

Načítám