Hlavní obsah

Česko chystá změnu v těžbě superstrategických surovin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zlato, lithium, uran, rubidium a cesium zařadí Česká republika mezi tzv. superstrategické suroviny, jejichž těžba bude podléhat kontrole. Stát tak bude rozhodovat, zda je někdo smí těžit, či nikoliv. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v neděli v České televizi řekl, že takový návrh obsahuje připravovaná surovinová politika ČR.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Článek

Dosud je to tak, že kdokoliv si může požádat o geologický průzkum a pak případě začít těžit. Nově by těžbu vždy nejdříve zvažoval stát. „U těchto pěti surovin to bude ještě tak, že to bude muset jít přes ministerstvo životního prostředí a ministerstvo průmyslu a obchodu na vládu. A vláda bude moci rozhodnout, jestli ano, nebo ne," řekl ministr.

A pokud stát řekne, že jej konkrétní geologický průzkum nezajímá, mohou do toho jít komerční subjekty.

ČEZ se předběžně dohodl s Australany na investici do těžby lithia na Cínovci

Ekonomika

Strategie ohledně vzácných kovů či prvků přichází poté, co předloni zemí rezonovala kauza lithium. Australská firma EMH podepsala s vládou memorandum o těžbě, což se stalo velkým předvolebním tématem. Firma má nadále přednostní právo k těžbě, tyto možnosti ale zkoumá i energetická firma ČEZ. Rozhoduje se, zda do EMH vstoupí.

Lithium je významnou surovinou pro výrobu baterií a v době expanze elektromobilů by mohlo být stále významnějším kovem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám