Hlavní obsah

Česká měna vůči euru oslabila

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna opět výrazně oslabila vůči jednotné evropské měně. Její kurz se dostal nad „magickou hranici“ 26 korun za euro. Podle analytiků by koruna měla oslabovat i nadále. Během několika měsíců by její kurz dokonce mohl sklouznout až na 27 korun za euro.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Česká měna se v pondělí odpoledne dostala až k hranici 26,20 Kč/EUR. „Koruna jde v souladu s vývojem v regionu, zejména s oslabením polského zlotého,“ řekl Novinkám analytik Komerční banky Jiří Škop.

Podle něj polská měna ztrácí kvůli vyjádření tamních bankéřů, kteří uvedli, že by mohli zasáhnout do úrokových sazeb. Navíc se na trhu objevují spekulace o výrazných ztrátách tamních podniků.

Milovníky cestování či nákupů v zahraničí výhledy nejspíš nepotěší. Škop totiž odhaduje, že během následujícího čtvrtroku by koruna mohla oslabit až na 27 korun. Na této úrovni přitom byla naposledy na podzim 2007.

V posledních dnech koruna naopak mírně posiluje vůči dolaru. Jeho kurz se pohybuje kolem hranice 19,30 Kč/USD.

Nedaří se ani libře

Česká měna není jediná, která se výrazně propadá. Již v pátek Novinky informovaly, že na historických minimech je britská libra. Během letošního roku oslabila proti české měně o více než šest korun. Její kurz by se podle analytiků mohl dostat proti euru na stejnou úroveň. Češi by tak ve směnárnách kupovali libry a eura za stejné peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám