Hlavní obsah

Česká ekonomika letos poroste o dvě procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika v letošním roce poroste o dvě procenta. Ministerstvo financí nechalo v nové makroekonomické prognóze odhad růstu ekonomiky v letošním roce na dvou procentech. Vyplývá to z aktuální prognózy ministerstva financí, jež byla zveřejněna v úterý. Na příští rok (2021) ministerstvo předpovídá růst o 2,2 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Růst českého HDP

Článek

Ministerstvo upozorňuje na výrazné zpomalení růstu globální ekonomiky v loňském roce. Ani v nejbližších letech resort neočekává, že by byla situace světové ekonomiky o mnoho lepší.

„Prohloubení napětí v globálních obchodních vztazích, nárůst protekcionismu a nejistota s nimi spojená způsobují světové ekonomice ztráty v podobě snížené důvěry podnikatelů i spotřebitelů v budoucí ekonomický vývoj, což v prvé řadě ovlivňuje investiční rozhodování,” uvedlo ministerstvo.

Růst HDP eurozóny zpomalil

Ekonomika

„Prognóza růstu HDP, tak jak ji ministerstvo financí prezentuje ve svém čerstvém výhledu, působí realisticky,” uvedl hlavní ekonom Generali CEE Radomír Jáč.

„Samozřejmě lze vždy upozornit na vnější rizika a nejistoty, prognóza růstu HDP z dílny ministerstva je však velmi blízká tržním odhadům, v případě výhledu na rok 2021 možná i o něco konzervativnější,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám