Hlavní obsah

Češi šetří. Spotřeba plynu je i přes chladné počasí nižší než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden začala v Česku dlouho očekávaná topná sezona, které se letos kvůli energetické krizi přikládá velká důležitost. Podle dat společnosti Amper Meteo byla spotřeba plynu domácností a firem v prvních dnech topné sezony nižší než loni, a to i přes chladnější počasí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zářijové počasí v Česku se zatím nese v duchu nižších teplot, než je obvyklé. To má samozřejmě vliv i na rozhodování domácností a firem začít s vytápěním. Spotřebu se ale zatím daří držet pod loňskou úrovní.

„I přesto, že v uplynulém týdnu od 12. do 18. září bylo meziročně chladněji (-2,7 °C), tak spotřeba plynu byla meziročně výrazně níže, a to o 19,5 procenta. Po očištění o vliv počasí, hlavně teploty vzduchu, což je pro výpočet velikosti úspory rozhodující, byla spotřeba plynu dokonce nižší o 32,2 procenta,“ sdělil Novinkám Kamil Rajdl, analytik společnosti Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku v kontextu počasí dlouhodobě sleduje.

Foto: Amper Meteo

Spotřeba plynu v ČR

Z nasbíraných dat lze vyčíst, že topná sezona definitivně začala v pondělí 19. září. Důvod je prostý: teploty jsou tento týden meziročně nižší až o 7,7 °C, a tak Češi začali topit. Třeba ve středu 21. září činil mezitýdenní nárůst ve spotřebě 62 procent. Podle Rajdla však není podobný skok na startu topné sezony ničím neobvyklým.

„Letos začali obyvatelé topit asi ve stejnou dobu jako minulý rok, kdy byly teploty mírně vyšší. I přesto je zatím spotřeba níže než ve stejnou dobu minulý rok. To znamená, že i přes začátek topné sezony by měly úspory pokračovat. Bude ale záležet, jak velké budou,“ dodal Rajdl s tím, že rozdíl v úspoře je znatelný už delší dobu.

Z konkrétních dnů v tomto týdnu byla úspora v meziročním srovnání nejnižší v pondělí a ve středu, a to shodně 9,4 procenta. Až ve čtvrtek se poprvé promítl velký rozdíl v teplotě oproti loňsku i do spotřeby. Ta tak byla vyšší o 5,2 procenta.

Zamysleme se, kde můžeme ušetřit, vyzval Fiala k rozumnému hospodaření s energiemi

Domácí

Na veřejnost ohledně úsporných opatření ve spotřebě energií apeluje vláda dlouhodobě. Premiér Petr Fiala (ODS) tak učinil naposledy v neděli ve svém televizním projevu k národu.

Dohoda na úsporách padla i na celoevropské úrovni. Cílem Evropské komise je po dohodě s členskými státy snížit v nynější topné sezoně spotřebu plynu o 15 procent proti průměru posledních pěti let.

Anketa

Začali jste už topit?
Ano
56,4 %
Ne
43,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12394 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám