Hlavní obsah

Češi ekonomice důvěřují, tvrdí statistici

Důvěra v českou ekonomiku se v červnu téměř nezměnila. Meziměsíčně se souhrnný indikátor důvěry snížil o desetinu bodu na 97,1 bodu. Mezi podnikateli se očekávání mírně zlepšilo, stouplo o 0,3 bodu na 95,2 bodu. U spotřebitelů se důvěra snížila o 2,2 bodu na 106,2 bodu, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Meziročně je celková důvěra v hospodářství, u podnikatelů i spotřebitelů, vyšší.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Z průzkumu ČSÚ mezi spotřebiteli vyplývá, že se pro příštích 12 měsíců téměř nezměnily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace, stejně jako obavy z vlastní finanční situace. Spotřebitelé se oproti květnu více obávají zvýšení nezaměstnanosti a růstu cen, úmysl spořit se snížil.

„Spotřebitelé začínají negativně vnímat vyšší inflaci a překvapivě vyjadřují obavy i z možné ztráty zaměstnání. I když ale celkově důvěra spotřebitelů proti květnu mírně klesla, v meziročním srovnání je pevnější  a na historicky vysokých hodnotách. Spotřebitelé nadále nemají strach z osobní finanční situace a plánují i méně spořit,” uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zmrazilová.

Důvěra podnikatelů v průmyslu se zvýšila poprvé od listopadu loňského roku, když vzrostla o 0,7 bodu na 94,3 bodu. „Respondenti v průmyslu zhodnotili svou celkovou ekonomickou situaci totožně jako v květnu,” uvedli statistici.

Důvěra podnikatelů se zvýšila

„Podnikatelé v průmyslu zlepšili svá očekávání. Přispělo k tomu ukázněné chování koruny po opuštění kurzového závazku i příznivý výhled zahraniční poptávky. Výsledky voleb v Nizozemí a Francii umazaly pro evropské podniky část rizik a obav z budoucnosti. Investiční poptávka v hlavních zemích eurozóny po dlouhé době ožívá, což společně s relativně hladkým exitem z kurzového závazku dává dobré perspektivy českému vývozu. Ve druhé polovině roku začne výrazněji ožívat i domácí investiční poptávka,” dodala Zmrazilová.

Na stejných hodnotách zůstaly také ukazatele hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky, podobně jako stav zásob hotových výrobků. Pro období příštích tří měsíců očekávají průmyslové podniky vyšší tempa růstu výrobní činnosti než v květnu, úroveň zaměstnanosti se podle nich nezmění.

Ve stavebnictví se důvěra podnikatelů v červnu meziměsíčně zvýšila o 4,1 bodu na 81,7 bodu. V obchodu indikátor důvěry vzrostl o dva body na 100,1 bodu a vrátil se tak na úroveň z dubna. Ve službách se důvěra podnikatelů snížila o 0,7 bodu na 97 bodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám