Hlavní obsah

ČEPS loni vzrostl zisk na 4,3 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovateli tuzemské energetické přenosové soustavy ČEPS loni meziročně vzrostl zisk před zdaněním o 26,5 procenta na 4,3 miliardy korun. Celkové výnosy stouply o 47,1 miliardy na 75,4 miliardy korun. Klesly naopak investice do rozvoje soustavy, a to téměř o miliardu na 4,96 miliardy korun. Vyplývá to z údajů tiskové zprávy firmy v porovnání s čísly za předloňský rok.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Společnost upozornila, že jako regulovaný subjekt může dosáhnout pouze úrovně zisku stanovené parametry, které určuje Energetický regulační úřad (ERÚ).

Mezi regulované parametry patří povolené náklady, odpisy a zisk. Pokud se dosažená skutečnost v některém roce odchyluje od stanovených hodnot, jsou určeny korekční faktory, které jsou zahrnuty do regulačních parametrů v následujícím období. Ovlivňují tak hospodářské výsledky firmy s dvouletým posunem.

Zrušte si fixaci, je pro nás nevýhodná, přesvědčuje zákazníky Pražská plynárenská

Ekonomika

Zisk před zdaněním je o téměř 1,9 miliardy korun vyšší oproti plánu. „K mimořádnému výsledku hospodaření nejvíce přispěly operace na zahraničních trzích související zejména s přeshraniční aukcí kapacity,“ uvedl předseda představenstva ČEPS Martin Durčák.

Náklady celkem bez daně z příjmu v loňském roce dosáhly 71 miliard korun, o 46,1 miliardy korun meziročně více.

Výroba elektřiny tvoří jen zlomek ceny ve vyúčtování. Podívejte se, jak vzniká v teplárně

Stalo se

Společnost ČEPS během loňského roku pokračovala v rozvoji a modernizaci přenosové soustavy, jejichž součástí jsou zejména modernizace transformoven, obměna transformačních vazeb, výstavba nových vedení a posílení přenosové kapacity některých stávajících vedení.

Akciová společnost ČEPS působí na území České republiky jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence na přenos elektřiny udělené Energetickým regulačním úřadem podle energetického zákona.  Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu a obchodu stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám