Hlavní obsah

ČEPS by mohl obohatit českou burzu

ČTK, Martina Martinovičová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní společnost ČEPS je jednou z nejvhodnějších firem pro vstup na domácí kapitálový trh, uvedla ve čtvrtek makléřská firma Wood & Company. O ČEPS, spravující vysokonapěťovou přenosovou soustavu, by byl podle Wood & Company určitě zájem.

Článek

"Finančně je na tom dobře a velikostí by mohla zapadat do apetitu investorů," uvedl ředitel obchodníka Jan Sýkora. Mezi další kandidáty pro vstup na burzu zahrnul dále Českou poštu, část ČEZu či Správu letišť.

"ČEPS je ale nejžhavější kandidát," doplnil ředitel oddělení corporate finance Vladimír Jaroš. Obchodníci již podle jeho slov se státními úředníky možnost obohatit český kapitálový trh o akcie dalších státních firem probírali a odpor proti tomu nebyl. K činu ale zatím nedošlo. "Není to zatím priorita. Mělo by ale být zájmem vlády, aby tu kapitálový trh zůstal," dodala ředitelka obchodního oddělení Andrea Ferancová.

Ve společnosti ČEPS drží 66 procent akcií Fond národního majetku a zbytek ČEZ, který stát kontroluje. ČEZ ale musí svůj podíl podle odhadu do roka prodat. "Kapitálový trh by byl pro prodej ideální," uzavřel Sýkora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám