Hlavní obsah

Ceny vyletěly v Česku víc než v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako loni i na začátku letošního roku rostly ceny potravin v ČR rychleji, než byl evropský průměr. Podle dat, která Právu poskytl Eurostat, stouply v lednu ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků v ČR meziročně o 19,6 %, zatímco v celé EU v průměru o 15,5 % a v eurozóně o 14,1 procenta.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z okolních zemí na tom byli hůře Slováci s více než 23procentním meziročním zdražením potravin, Němci, Raku­šané i Poláci jsou na tom podle aktuálních údajů Eurostatu lépe.

Polsko loni v reakci na energetickou krizi dočasně zavedlo nulovou sazbu DPH na potraviny. V Česku je DPH u potravin 15 procent, ministři ji ale loni snížit odmítli. O jeden až dva procentní body by mohla v případě potravin klesnout díky plánovanému sloučení nižších sazeb DPH, které prosazuje šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

V lednu ceny potravin, alkoholu a cigaret vzrostly v ČR meziročně o 19,6 %, v celé EU v průměru o 15,5 %
Eurostat

„Česká republika má jednu z nejvyšších sazeb DPH na potraviny v Evropě a ve srovnání se sousedními státy je ten rozdíl ještě markantnější. V Rakousku, Německu, Polsku i na Slovensku je sazba DPH u potravin od 5 do 10 procent a konkrétně Polsko dokonce DPH u základních potravin snížilo na nulu,“ upozornil už loni na podzim partner společnosti PwC ČR Martin Diviš.

Sociolog: Pro hodně lidí není reálné šetřit na důchod

Ekonomika

Mimořádně se sejde Sněmovna

Loni za celý rok meziročně nejvíce zdražily potraviny v Maďarsku (o 49,6 %). Následují Litva (33,5 %) a Estonsko (30,8 %). V České republice vzrostly ceny potravin podle Eurostatu o 27,2 procenta, a Česko tak bylo mezi unijními zeměmi šesté.

Průměrně loni ceny potravin v EU rostly o 18,2 procenta, přičemž nejlépe na tom byly Lucembursko (nárůst o 11 %), Irsko a Kypr, kde činil nárůst přes 12 procent. Ještě v prosinci 2021 se ČR pohybovala na unijním průměru, když ceny potravin meziročně rostly o 4,3 procenta.

Ministerstvo zemědělství loni vysvětlovalo prudší růst cen potravin v ČR tvrzením, že potraviny u nás patřily donedávna k nejlevnějším v Evropě a kvůli navýšení ceny vstupů do výroby tak docházelo k rychlejšímu zdražování finální potraviny.

O cenách potravin bude příští středu z podnětu ANO mimořádně jednat Sněmovna. Jde o časté téma sněmovní opozice.

Nedávno upoutal pozornost příspěvek místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka (ANO) na sociálních sítích, kde porovnával cenu leča podle cen surovin za časů nynější vlády a cen za doby vlády Andreje Babiše (ANO) v roce 2021. Vyšlo mu, že nynější lečo je 2,5krát dražší. Havlíček ale operoval s únorovými cenami, které jsou kvůli sezonním důvodům výrazně vyšší, než je celoroční průměr.

Růst cen potravin v Evropě (meziročně v %)

listopadprosinecleden
EU15,215,315,5
Česko20,019,719,6
Německo16,316,316,6
Francie10,710,711,8
Chorvatsko15,916,014,9
Rakousko12,613,514,1
Polsko18,317,817,4*
Slovensko23,924,123,6
Poznámka: * předběžný údaj, Zdroj: Eurostat

Ceny potravin porostou dál, očekává svaz obchodu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám