Hlavní obsah

Ceny v Česku už druhý měsíc po sobě rostou pomaleji

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Meziroční míra inflace v České republice v červenci zpomalila na 1,7 procenta z 1,8 procenta v červnu. To znamená pokles o 0,3 procentního bodu za poslední dva měsíce a netypický vývoj pro zemi Evropské unie. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V prvním prázdninovém měsíci ceny rostly pomaleji díky tomu, že vybavení domácností dlouhodobě spíše zlevňuje,“ připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Obchodníci si cení každého zákazníka, a proto se snaží držet ceny na únosné míře, aby jim lidé neutekli ke konkurenci. „Akční zboží a slevy v desítkách procent jsou samozřejmostí, navíc některé prodejny už začaly s masivním letním výprodejem,“ vysvětlil Kozub.

Zdražila zelenina a zájezdy, zlevnilo oblečení

V souladu s očekáváním se po červnovém poklesu zvyšovaly ceny zeleniny. V důsledku sezónnosti se zvýšily ceny rekreací a naopak klesly ceny oděvů a obuvi. „Firmy, které nezvýšily ceny plynu už v červnu, to doháněly to v červenci,“ sdělil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Inflace poklesla i přes opětovný mírný nárůst cen pohonných hmot nebo zdražení v městské hromadné dopravě v některých městech.

Zatímco eurozóna bojuje mimo vlastního předlužení i s vysokou mírou inflace, kvůli které také rostou sazby Evropské centrální banky, česká ekonomika se zatím k zásadním změnám nechystá. „Inflace se vrátila i pod plánovanou úroveň centrální banky, která je nastavena na dvě procenta,“ doplnil Kozub.

Reklama

Výběr článků

Načítám