Hlavní obsah

Cena ropy se dál propadá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy se po úterním poklesu na tříměsíční minimum dál snižují. Dolů je ve středu tlačí propad na finančních trzích vyvolaný obavami kolem situace druhé největší švýcarské banky Credit Suisse. Tyto obavy překonaly vliv nadějí na oživení poptávky po ropě v Číně, jejíž ekonomika se otevírá po protipandemických uzávěrách.

Článek

Severomořská ropa Brent krátce před 14:30 SEČ odepisovala 3,3 procenta a prodávala se za 74,6 dolaru (1 690 Kč) za barel.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ztrácela dokonce 3,8 procenta a prodávala se za 68,5 dolaru (1 555 Kč) za barel. WTI se tak poprvé od prosince 2021 dostala pod 70 dolarů za barel. V úterý ceny Brentu i WTI klesly přes čtyři procenta.

Ještě ve středu ráno se cena ropy zvyšovala po příznivých datech o ekonomické aktivitě v Číně a o výhledu poptávky na letošní rok, které zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Optimistická nálada na trhu se ale vytratila, když největší akcionář Credit Suisse řekl, že nemůže tomuto finančnímu domu poskytovat další finanční pomoc. Akcie Credit Suisse vzápětí prudce oslabily a s nimi i širší akciový trh v Evropě v čele s bankami.

Credit Suisse je v obřích problémech. Akcie banky mohutně padají a berou s sebou i ty evropské

Ekonomika

Trhy se podle analytika XTB Jiřího Tylečka obávají prohlubujících se problémů bankovního sektoru, které mohou zasáhnout globální ekonomiku.

„Růst poptávky z Číny, který měl vyhnat ceny ropy nad stodolarovou úroveň, se zatím nezhmotnil. Za výprodejem stojí propad cen rizikových aktiv. Obchodníci se bojí, že bankovní krize zasáhne Evropu,“ sdělil Tyleček.

„Obavy z nákazy jasně nabývají na síle,“ řekl agentuře Reuters analytik Tamas Varga ze společnosti PVM. „V důsledku toho je dolar silnější a akcie oslabují, a to je špatná zpráva pro ropu,“ dodal.

Volný pád Credit Suisse s sebou bere i korunu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám