Hlavní obsah

Cena benzínu brzy vyletí nahoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdražení benzínu, které přichystali motoristům provozovatelé čerpacích stanic v tomto týdnu, není poslední. Kvůli rekordně vysokým cenám ropy má benzín u čerpadel brzy stát ještě více.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Pruhovaný mazlíček

Článek

Největší síť čerpacích stanic v Česku Benzina od začátku týdne zvýšila ceny v průměru o korunu za litr. "V důsledku snížení DPH jsme na přelomu dubna a května snížili ceny v průměru o 50 až 70 haléřů za litr. V průběhu tohoto týdne jsme však nuceni zvýšit ceny asi o 1,50 Kč za litr," řekl Právu ředitel pro vnější vztahy a jakost Benziny Václav Loula.

Nafta zatím zdražila mírněji

Mnohem méně než benzín zdražila nafta. Její ceny zůstaly někde dokonce stejné jako na počátku května.

Litr Naturalu 95 nyní u Benziny v Ostravě přijde na 26,80 Kč, ještě o deset haléřů dražší je u OMV. Nafta se v Ostravě prodávala za cenu kolem 24,50, tedy na stejné úrovni jako 1. května. O 40 haléřů více, tedy 26,90, zaplatí za Natural řidiči u stanice Shell v Ústí nad Labem, nafta zde zdražila stejně a stojí 24,90.

Za 27,80 Kč se prodával včera Natural u Benziny v Českých Budějovicích, nafta stála 25 Kč. OMV v Brně prodávala Natural za 28,80, tedy o korunu dráže než v úterý, nafta přišla na 24,90. Benzina v Klatovech prodávala Natural za 27,20, cena nafty se nezměnila a činila 24,30 Kč za litr.

Ceny benzínu táhnou nahoru zejména ceny ropy a ropných produktů, které dosáhlynejvyšší úrovně za posledních 13 let. Světové ceny ropy se včera držely na hodnotách, které byly nejvyšší od války v Perském zálivu v roce 1990. Na vysokých hladinách je drží hlavně obavy z terorismu a strach z nedostatečného zásobování v letní motoristické sezóně. Cena lehké severomořské ropy Brent se v úterý dostala na 36 dolarů.

Za vyšší cenu může násilí na Blízkém východě

"Násilí na Blízkém východě, které se zaměřuje hlavně na ropu, kvůli obavám z přerušení dodávek zvedlo laťku hodně vysoko," řekl analytik trhu energií v singapurské bance Société Générale Josh Sadler.

Trh stále vyhodnocuje dopady násilí v Saúdské Arábii. Po útoku neznámých ozbrojenců v petrochemickém komplexu Janbú přišlo v sobotu o život několik lidí, mezi nimi i zahraniční zaměstnanci jedné z ropných firem.

Násilí se stupňuje také v Iráku, kde jsou v ohrožení zařízení na zpracování ropy. "Ropná infrastruktura v Saúdské Arábii má tři hlavní vývozní tepny a zdá se, že proti útoku se může dostatečně bránit. Rizika se ale přesto zvýšila," řekl jeden z analytiků finančního ústavu Deutsche Bank. Násilí se objevilo i v Nigérii, která rovněž patří k důležitým vývozcům ropy.

"Od poloviny dubna vzrostla na burze v Rotterdamu cena tuny nejprodávanějšího benzínu Natural 95 z 330 na 450 dolarů. To je nejprudší nárůst za poslední čtyři roky. V té době došlo i k posílení kursu dolaru vůči koruně, což se rovněž v cenách promítlo negativně, vysvětlil Loula.

Cena ropy dosahuje třináctiletého maxima

"Navíc stále trvá napětí v Iráku, a ještě došlo k teroristickému útoku na rafinérii v Saúdské Arábii, která je největším producentem ropy. Obavy vyvolává i nízký stav zásob v USA před hlavní motoristickou sezónou. Všechny tyto faktory vedou k tomu, že za současné situace se nedá očekávat pokles cen benzínu, ale spíše jeho další zdražování," dodal Loula

"Dá se očekávat další zdražení až o 30 haléřů za litr Naturalu 95 v nejbližších dvou týdnech. Stačí nyní sebemenší negativní zpráva a ropa podražuje nikoli o desítky centů, ale o celé dolary. Její cena by tak mohla vyšplhat až na 40 dolarů za barel," řekl Právu hlavní analytik Patria On Line David Marek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám