Hlavní obsah

ČD Cargo nakoupilo české lokomotivy

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

První z pěti lokomotiv pro společnost ČD Cargo v pondělí český dopravce oficiálně převzal do užívání. Po dlouhých letech tak park dieselových hnacích vozidel obohatila nová lokomotiva.

BEZ KOMENTÁŘE: Nové lokomotivy pro ČD CargoVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Stroj EffiShunter 1000 s řadovým označením 744 posílí flotilu dieselových lokomotiv společnosti a v Břeclavi má vozit vlaky s řepou do cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou. Do konce roku mají mít v depu čtyři lokomotivy, pátá dorazí na začátku příštího roku. České dráhy mají současně sjednanou opci na nákup dalších.

„Jedná se o lokomotivu, vyrobenou naší společností s výkonem 895 kilowattů. Má dieselelektrický přenos výkonu s pohonem hnacích kol asynchronními motory. To jí mimo jiné dává velký výkon již od nízkých otáček. Zároveň má minimální potřebu údržby, takže kilometrický proběh mezi nutnou údržbou je proti jiným typům výrazně delší,“ uvedl předseda představenstva českotřebovského výrobce CZ LOKO Josef Bárta.

Foto: Milan Vojtek

Nová lokomotiva pro ČD Cargo.

„Je to po dlouhých letech zase nákup nové motorové lokomotivy a jsem rád, že soutěž na dodavatele vyhrála česká firma,“ řekl člen představenstva ČD Cargo Zdeněk Škvařil.

Lokomotiva může jezdit až stokilometrovou rychlostí, obsahuje všechny moderní technologie zabezpečení. Výrobce, který s nimi slaví úspěch i v Evropě (dodal je například do Itálie a nedávno i do Turecka), nabízí například on-line diagnostiku či sledování polohy stroje prostřednictvím GPS. Strojvedoucí uvítají zase kamery, které sledují čelo stroje s nárazníky a usnadňují přesné najetí na odstavené vozy.

Reklama

Výběr článků

Načítám