Hlavní obsah

Burzy se sbírají z lednových propadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie na pražské burze za leden v průměru oslabily o 0,68 %. Významné evropské trhy ale ztrácely násobně více, panevropský index STOXX 600 klesl minulý měsíc skoro o čtyři procenta. Během uplynulého týdne však index pražské burzy PX stoupl o 2,3 procenta na 1472,7 bodu, když největší růst zaznamenaly akcie energetické skupiny ČEZ.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Newyorská burza NYSE. Ilustrační foto

Článek

Na začátku února se začaly zvedat i další trhy, evropské akcie ale ve čtvrtek znovu zamířily dolů v obavách, že Evropská centrální banka letos zvedne základní úrokovou sazbu.

Za zvýšenou volatilitou je otázka úrokových sazeb v USA a napětí na ukrajinsko-ruské hranici
Martin Novák, Broker Consulting

Reagovaly i na propad akciových trhů v USA, který nastal po slabých hospodářských výsledcích majitele Facebooku, firmy Meta.

Zatímco v pátek evropské indexy znovu oslabily, americké akcie převážně rostly. Podílel se na tom hlavně technologický sektor, který posiloval v čele s internetovým obchodem Amazon.

Největší propad v historii. Meta má o 4,3 bilionu korun nižší hodnotu

Internet a PC

Akcie Amazonu si připsaly 13,5 procenta, tržní hodnota podniku se tak zvýšila o zhruba 191 miliard dolarů (přes čtyři biliony korun). To představuje nejprudší jednodenní nárůst tržní hodnoty v historii akciového trhu ve Spojených státech, napsala agentura Bloomberg.

„Od počátku roku můžeme pozorovat zvýšenou volatilitu na kapitálových trzích, která je vyvolána dvěma hlavními událostmi. První z nich je již potvrzené zvyšování úrokových sazeb v USA, které oznámila tamní centrální banka Fed, druhou událostí je zvýšené napětí na ukrajinsko-ruské hranici,“ řekl Právu hlavní analytik Broker Consulting Martin Novák.

Radí vsadit na banky či energie

Analytici se shodují, že akciové trhy letos pravděpodobně zaostanou za loňskou výkonností.

„Ale máme za to, že stále mají potenciál růstu. Zejména v Evropě, kde na rozdíl od zámořských trhů budou stále extrémně uvolněné měnové podmínky. Nicméně kvůli geopolitickým sporům, a zdaleka se nejedná jen o Ukrajinu, by mohlo být obchodování více volatilní,“ předpokládá analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

PŘEHLEDNĚ: Jak rostly v roce 2021 akcie na burzách

Ekonomika

V portfoliu investora by letos podle něj neměly chybět akcie českých bank či energetických titulů. „První skupina je výrazně překapitalizovaná a bude těžit z rychlého zvyšování úrokových sazeb ČNB. A druhá z vysokých cen elektřiny. Obojí by se mělo projevit významným růstem hospodaření a následným rozdělením zisků mezi akcionáře,“ doplnil.

Podle Tomáše Pfeilera z Cyrrusu by díky ústupu od restriktivních covidových opatření měly růst akcie například i firem z cestovního ruchu. „Dařit by se mělo i výrobcům čipů, kteří těží z robustní poptávky související s rozvíjením datových center. Atraktivní sektor představují i výrobci luxusních produktů,“ dodal.

Pravidelní investoři s jasným horizontem by se neměli podle Nováka nijak vzrušovat a měli by pokračovat v nastavené investiční strategii.

V bance peníze před inflací neochráníte

Finance

„Spekulanti mohou zkusit využít poklesů pro investování za nižší ceny na trzích. Kdo má nyní situaci těžkou, jsou velmi konzervativní a dluhopisoví investoři, neboť dluhopisové fondy budou reagovat na zvyšující se sazby poklesy hodnoty,“ upozornil analytik Broker Consulting.

Běžným klientům doporučuje volit letos investice do standardních nástrojů v podobě otevřených podílových fondů. „Vhodnou kombinací může být investování do smíšených či akciových fondů v kombinaci například s nemovitostním fondem,“ radí Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám