Hlavní obsah

Burza zahájila stagnací

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská burza zahájila nový týden stagnací, když po dopoledním kolísání index PX50 uzavřel znovu na hodnotě 608,9 bodu. Podle makléřů byl zájem investorů jen průměrný. Největší přírůstek zaznamenaly akcie Erste Bank. Přední agentury S&P a Moody"s potvrdily rating vídeňské banky i po nákupu maďarské Postabank, i když za velmi vysokou cenu.

Foto: Eva Kočová

Vernisáž v roce 2012

Článek

Akcie Erste zpevnily v pondělí o 0,82 procenta na 2717 Kč, Komerční banky o 0,33 procenta na 2415 Kč. Nejvíce oslabily České radiokomunikace, a to o 2,25 procenta na 282 Kč. Český Telecom (o 1,01 procenta na 274,80 Kč).

Již více než 2600 osob a firem bylo českou Komisí pro cenné papíry registrováno jako investiční zprostředkovatelé. Komise chce takto více chránit zákazníky, uvedl ředitel odboru KCP David Rozumek. Komise ale není podle jeho slov spokojena s tím, že současně nemůže dohlížet i na poradenství. Zprostředkovatelé chodí za občany a předávají obchodní pokyny například na nákup cenných papírů, zpravidla podílových listů. Komise by ráda měla kontrolu i nad poradenstvím, které zprostředkovatelé často stejně poskytují na základě živnostenského oprávnění.

Růstu pomohla Nokia

Evropské akcie v pondělí posilovaly, ale odpoledne burzám poněkud docházel dech. Růstu pomohla finská Nokia, které pomohl článek v americkém časopisu Barron"s. Tam byly tyto cenné papíry označeny jako levné. Podle časopisu se na kursu akcií Nokie odrážejí obavy investorů, že světová jednička v mobilech neudrží svoje postavení a příjmy ve stále rostoucí konkurenci. Podle expertů by Nokia mohla zpevnit až na dvojnásobek.

Německý výrobce léků Altana posílil o 3,7 procenta po informaci, že jeho lék na respirační choroby Roflumilast zvýšil kvalitu života těžkým kuřákům s vážným onemocněním plic. Studie posuzující výsledky léku byla provedena srovnáním zdravotního stavu 1400 pacientů v 11 zemích.

Americké burzy v úvodu pondělních obchodů posilovaly, později však zisky ztrácely. Trh zajímalo oznámení o fúzi americké pojišťovny John Hancock Financial Services a kanadské Manulife Financial za 10,8 miliardy dolarů, obě emise mírně oslabily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám