Hlavní obsah

Buffett rozšiřuje své portfolio, jeho Berkshire kupuje pojišťovnu Alleghany

Americká společnost Berkshire Hathaway koupí za 11,6 miliardy dolarů (259 miliard Kč) pojišťovnu Alleghany. Investiční podik investora a filantropa Warrena Buffetta si tím posílí váhu pojišťoven v portfoliu. Firma, jejíž 91letý ředitel si ještě před několika týdny stěžoval, že nenachází dobré investiční příležitosti, to uvedla ve svém pondělním sdělení.

Foto: Scott Morgan, Reuters

Šéf americké společnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett.

Článek

Alleghany sídlí v New Yorku, v roce 1929 ji založili železniční podnikatelé Oris a Mantis Van Sweringenovi. Působí především v oblasti majetkového a úrazového pojištění a také v pojištění prostřednictvím dceřiných společností a investic.

Vlastní rovněž zajišťovnu TransRe. Z železniční společnosti ji přetvořila na pojišťovací a investiční firmu rodina Kirbyových.

V portfoliu společnosti Berkshire jsou pojišťovny zastoupeny velmi významně. Berkshire už vlastní pojišťovnu Geico, která pojišťuje automobily, a zajišťovnu General Reinsurance.

Británie zkoumá, zda akvizice Avastu nebude k újmě spotřebitelů

Software

"Berkshire bude dokonalým trvalým domovem pro Alleghany, společnost, kterou pozorně sleduji už 60 let," uvedl Buffett, který je předsedou správní rady a generálním ředitelem Berkshire Hathaway. "Rodina Kirbyových za 85 let vytvořila podnik, který má mnoho podobností s Berkshire Hathaway," dodal.

Berkshire očekává, že transakce bude dokončena v letošním čtvrtém čtvrtletí. Alleghany pak bude fungovat jako nezávislá součást Berkshire Hathaway.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám