Hlavní obsah

Britové chtějí ovládnout České Radiokomunikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská firma Mid Europa Partners chce získat podíl 75 procent v Českých Radiokomunikacích. Britové zatím v předním tuzemském alternativním operátorovi měli podíl přes 37 procent. Stejně velký podíl převezmou od zbankrotované americké banky Lehman Brothers. Radiokomunikace vlastní 39,2 procenta v mobilním operátoru T-Mobile.

Článek

Skupina zahraničních investorů složená z americké investiční banky Lehman Brothers a investičních firem Mid Europa Partners a Al-Bateen Investment vstoupila do Radiokomunikací předloni. Za firmu zaplatila konsorciu Bivideon 1,2 miliardy eur (tehdy asi 33,6 miliardy korun).

Americká banka Lehman Brothers v polovině září zbankrotovala. Tato událost je jednou z hlavních příčin v takzvané finanční krizi. Al Bateen Investment je rodinná investiční společnost sídlící ve Spojených Arabských Emirátech. Mezi hlavní oblasti jejího zájmu patří telekomunikace, pohostinství a rekreace, zdravotní péče, informační technologie a finanční služby.

Mid Europa Partners spravuje podle webových stránek Českých Radiokomunikací aktiva v hodnotě přesahující 3 miliardy euro (přes 70 miliard korun). Skupina v minulosti v ČR investovala kromě Radiokomunikací také do mobilního operátora Oskar (dnes Vodafone) a kabelového operátora Karneval (dnes součást UPC). Ani v jedné z těchto firem už ale podíl nemá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám