Hlavní obsah

British Airways obnovily lety, cestující ale mají dál problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Zaměstnanci britských aerolinek British Airways (BA) se sice po páteční stávce na londýnském letišti Heathrow vrátili do práce, podle vedení společnosti se ale v sobotu podaří uskutečnit jen 80 procent plánovaných spojů. BA také varovaly, že úplný provoz bude obnoven až za několik dnů, takže cestující musí počítat s přetrvávajícími problémy.

Článek

Společnost předpokládá, že dnes vypraví z Heathrow 420 spojů z obvyklých 500 - zhruba z 85 procent krátkých letů a asi 80 procent dlouhých letů.

"Tvrdě pracujeme, aby už cestující nemuseli rušit své plány," řekla mluvčí společnosti Sophie Greenyerová agentuře AP.

Páteční chaos na londýnském mezinárodním letišti i přetrvávající problémy, které se dotkly víc než 100 000 cestujících, způsobila jednodenní stávka, jež začala už ve čtvrtek. Protest zahájili pracovníci odbavovacích přepážek a další pozemní personál.

Nepracovala asi tisícovka lidí odbavujících zavazadla, řidičů autobusů a dalšího pozemního personálu. Stávkou chtěli podpořit své další kolegy z cateringové společnosti Gate Gourmet, kde má být propuštěno kolem 800 lidí. [celá zpráva]

Většina zaměstnanců se vrátila do práce již v pátek večer a BA vzápětí mohla vypravit z Heathrow prvních 32 letů. Polovina směřovala do Británie a do evropských destinací, zbytek na Blízký východ, do Asie a Spojených států, oznámila dnes mluvčí. Upozornila však, že "bude trvat několik dní, než se nám podaří naše letové řády stabilizovat".

AP připomíná, že stejné stávky jako v pátek zkomplikovaly BA činnost ve vypjatém letním období už loni i předloni a stejně jako tehdy vedly ke značným finančním ztrátám. Podle ekonomických analytiků lze předpokládat, že ztráty půjdou do desítek milionů liber, odhadem nejméně 40 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám