Hlavní obsah

Bankrot Řecka nebo jeho odchod z eurozóny situaci zhorší, tvrdí eurokomisař

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Bankrot Řecka nebo jeho opuštění eurozóny by znamenalo dramatické náklady pro Řecko, region i pro globální ekonomiku. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Ollieho Rehna.

Článek

Jak Rehn v projevu v Evropském parlamentu uvedl, společné dluhopisy v eurozóně by mohly být zavedeny pouze v případě mnohem silnějšího fiskálního dohledu pro 17 zemí používajících jednotnou evropskou měnu.

„Dovolte mi říct několik slov k názorům, že Řecku bude lépe mimo eurozónu. Rozhodně nesouhlasím. Ani Řecku, ani eurozóně by se lépe nedařilo,“ nechal se slyšet Rehn.

Podle finského eurokomisaře je naprosto jisté, že bankrot či odchod Řecka z eurozóny by způsobil dramatické ekonomické, sociální i politické náklady. A to nejenom Řecku, ale i pro zbylé státy eurozóny a členské země Evropské unie, stejně jako pro globální partnery ve světě.

Rehn dodal, že s dluhovou krizí se eurozóna potýká již téměř dva roky a její vliv se projevuje na reálné ekonomice. Hospodářský růst a zaměstnanost jsou kvůli tomu pod „extrémním tlakem“.

Reklama

Výběr článků

Načítám