Hlavní obsah

Ani přes desetiprocentní nezaměstnanost nemůže firma v Bruntále najít lidi

Právo, Pavel Karban

Až 300 lidí plánuje zaměstnat v Bruntále náchodská společnost Hronovský. V závodě na výrobu kabelových svazků a kabelové konfekce pro automobilový průmysl zatím dává práci asi 150 lidem, zbytek zaměstnanců hledá. Ale i přes desetiprocentní nezaměstnanost ve městě má firma potíže najít vhodné lidi.

Foto: Pavel Karban, Právo

Kabelové svazky a kabelovou konfekci pro automobilový průmysl začala v Bruntále vyrábět náchodská společnost Hronovský. Většinu zaměstnanců tvoří ženy.

Článek

Ze současného počtu zaměstnanců je asi 80 procent žen. „Výroba je typická pro jemné ženské ruce,“ podotkl majitel firmy Josef Hronovský. Přiznal, že ani ve snu nepočítal s tím, že bude těžké najít zaměstnance ve městě, kde je bez práce 1270 lidí a míra nezaměstnanosti atakuje hranici 10 procent.

„Když jsme hledali místo pro náš závod, vybrali jsme si Bruntál také proto, že je tady po práci poptávka. Dnes víme, že i tady je řada lidí, která asi nikdy pracovat nebude,“ povzdechl si Hronovský. Dodal, že cílový stav 300 zaměstnanců naplní hned, jak najde v bruntálském regionu zbylých přibližně 150 pracovníků.

Firma Hronovský, která v šesti závodech v Česku a jednom v Bulharsku zaměstnává asi 700 lidí, vybudovala bruntálský závod z bývalých skladů místní firmy Karla. „Do této chvíle jsme investovali asi 10 miliónů do přestavby a pět miliónů do technologie,“ řekl finanční ředitel společnosti Milan Mach s tím, že konečná investice se může vyšplhat až na 50 miliónů.

Hronovský připustil, že důvodem, proč „zakotvil“ v Bruntále byl i milión korun od Moravskoslezského kraje. Jeho firma byla totiž spolu s ostravskou společností EBG plastics CZ první, která od moravskoslezského hejtmanství dostala regionální investiční pobídku.

Reklama

Výběr článků

Načítám