Hlavní obsah

Analytiky překvapilo zdražení potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční inflace zvolnila na 11,1 procenta z dubnových 12,7 zejména díky srovnávací základně, shodují se analytici. Za překvapení považují růst cen potravin, který přispěl k meziměsíční inflaci 0,3 procenta. Vyjádřili rovněž obavy o dosažení dvouprocentního inflačního cíle v příštím roce.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Inflace v tuzemsku dál poměrně markantně slábne. Pokles meziroční inflace byl ovšem mírnější, než se na trhu očekávalo, a také mírnější než v dubnu,“ uvedl ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

„Trend zmírnění meziročního růstu cen pokračoval hlavně díky vysoké základně. Ta v květnu hrála důležitou roli zejména u cen bydlení, potravin a pohonných hmot,“ doplnil.

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek řekl, že meziměsíční výsledek inflace nelze považovat za nadějný. Ceny v obchodech podle něj nevnímají realitu silné koruny, levné dopravy a slabé poptávky.

Inflace nadále zpomaluje, v květnu lehce přesáhla 11 procent

Ekonomika

„Ústup inflace není tak rychlý, jak by s ohledem na nákladové podmínky mohl být, což se ostatně odrazilo i v rostoucí ziskovosti firem na národohospodářské úrovni už v prvním čtvrtletí roku,“ uvedl. Varoval, že cesta k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ještě bude dlouhá.

„Na jednu stranu tak předpokládáme, že do jednociferných čísel se dostane meziroční inflace již v červnu, kdy náš předběžný odhad počítá s hodnotou pod deseti procenty. Na druhou stranu i nadále očekáváme, že návrat ke dvěma procentům bude jen pozvolný a i v příštím roce se inflace bude držet spíše nad horní úrovní tolerančního pásma,“ soudí analytik Raiffeisenbank Vratislav Zámiš. V příštím roce by podle něj inflace mohla být 3,7 procenta.

Na riziko vyšší inflace v příštím roce upozorňuje také hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

„Nejvýraznějším rizikem je v tuto chvíli inflace příštího roku. Ta sice z titulu srovnávací základny výrazně poklesne, hlavní nejistotou však je, že se nedostane dlouhodoběji k úrovni k dvou až tří procent, ale zakoření v tuzemské ekonomice na vyšší úrovni,“ varoval.

Dnešní údaje o květnové inflaci, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), posílají podle analytiků smíšené signály bankovní radě České národní banky (ČNB), která příští týden bude jednat o nastavení úrokových sazeb.

Většina expertů ale očekává, že hlasy pro zvýšení sazeb opět nepřeváží. Na druhou stranu považují za pravděpodobné, že ČNB ke snížení sazeb přistoupí později, než se očekávalo, tedy až na konci roku.

Středula: Vládní balíček zvýší inflaci a ještě víc poškodí rodiny

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám