Hlavní obsah

Analytik: Po ČEZ brzy zdraží i další dodavatelé

Skokové zvýšení cen elektřiny i plynu, které minulý týden oznámil ČEZ a jež přesahuje i 80 procent, budou následovat další dodavatelé energií. Stane se tak zřejmě brzy, řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Foto: Právo

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor

Článek

Co bude pro trh znamenat oznámené výrazné navýšení cen plynu i elektřiny u ČEZ od července?

Myslím, že ČEZ posledním ohlášeným zvýšením cen nastavil cenovou laťku pro malé odběratele. Nové ceny reflektují vysokou úroveň na burze, v níž žijeme posledního půl roku. Další zvyšování nad tuto úroveň už z pohledu dodavatelů není nutné. Pokud se nestane něco dramatického na velkoobchodním trhu, považuji to za cenovou laťku, již budou ostatní dodavatelé dorovnávat, a to spíše rychleji než pomalu.

Takže lze brzy očekávat podobné ceny u všech dodavatelů?

Nikdy to nefunguje tak, že by dodavatelé měli naprosto stejné ceny, zejména v poslední době je cenový rozptyl velice velký.

Reflektuje to fakt, že každý dodavatel nakupuje na velkoobchodním trhu v jinou dobu a má trochu jiné nákupní ceny.

Liší se také nákupní strategie, někdo se zásadně řídí tím, aby byl pod cenami ČEZ, někdo zase klidně nad nimi. ČEZ vždy patřil k o něco dražším dodavatelům na trhu a další dodavatelé, pakliže vyloženě špatně nenakoupili, budou držet nějakou konkurenční úroveň.

Dál už by ceny stoupnout neměly, míní analytik o novém ceníku ČEZu

Ekonomika

Doporučil byste nyní přechod k jinému dodavateli?

Lidé měli být velice opatrní. Trh se změnil. Když byl dříve zákazník aktivní, skoro vždy dostal lepší cenu, dodavatelé o zákazníky soutěžili akčními cenami. Nyní je to naopak, mnozí dodavatelé se rozhodli nové zákazníky nepřijímat a spíše pečují o své stávající portfolio. Nechtějí jej ředit dalšími zákazníky, pro které by museli nakupovat za současné vysoké velkoobchodní ceny.

Pro stávající portfolio zákazníků ještě mají dobíhající zásoby levnějších energií a chtějí cenový nárůst časově prodloužit, oddálit. Než tedy dát výpověď dodavateli, určitě je dobré se předem ubezpečit, že na trhu existuje lepší nabídka. To sice nelze nikdy vyloučit, ale výběr je nyní výrazně omezenější.

Je nyní výhodné zafixovat si cenu, nebo spíše vyčkat a doufat, že ceny na burze začnou klesat?

Fixaci bych nyní přijal jen při vysloveně dobré ceně. O tom, že je taková nabídka na trhu, ale pochybuji. Ani sami dodavatelé moc nechtějí nakupovat dopředu. Burzovní produkt s dodáním za tři roky je sice nyní výrazně levnější, nicméně dodavatelé se jeho nákupem vystavují velkým nárokům na likviditu a tou v současné situaci málokdo disponuje.

Je to úplně jinak než třeba po loňském pádu Bohemia Energy, kdy velcí dodavatelé nabízeli prakticky pouze tříleté produkty. Nyní většina nabízí produkty jednoleté za okamžité ceny na trhu nebo smlouvy na dobu neurčitou.

Myslím, že by fixace v současné situaci nebyla správné rozhodnutí. Vycházím z toho, že současné burzovní ceny odráží válečný konflikt i to, že stále hrozí přerušení dodávek ruského plynu. Zjednodušeně řečeno, v okamžiku, kdy se přestane střílet, půjdou velkoobchodní ceny výrazně dolů. A to se s určitým zpožděním promítne do nižších cen pro maloodběratele.

Síkela: Zavedeme slevu až 20 procent na energie

Ekonomika

ČEZ zvýšil u elektřiny ceny pro nové zákazníky, pro ty stávající se smlouvou na dobu neurčitou je nechal na nižší úrovni konce loňského roku. Jak to pro tyto zákazníky může dlouho udržet?

Myslím, že to dlouhodobě udržet nejde. Jedině v situaci, že by pokles velkoobchodních cen nastal okamžitě. Takový optimista ale nejsem.

Reklama

Výběr článků

Načítám