Hlavní obsah

Analytik: Do kontraktu o norském plynu vláda zasahovat nemohla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) opakovaně osočuje šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, že jeho vláda dopustila zastavení dodávek plynu z Norska, jež měly tvořit až čtvrtinu celkových dodávek. Dvacetiletá smlouva s Nory ale vypršela v roce 2017 za premiéra Bohuslava Sobotky (tehdy ČSSD) a hlavně se již týkala soukromé firmy, takže do něj vláda nemohla nijak zasáhnout. V rozhovoru pro Právo na to upozornil analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Foto: Právo

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Článek

Co soudíte o výroku premiéra, že Babišova vláda může za zastavení dodávek plynu z Norska, jež měly tvořit až čtvrtinu celkových dodávek?

V roce 2017 končil kontrakt, protože byl uzavřen v roce 1997 na dvacet let.

A měl se tehdy obnovit?

To hlavně nebyl kontrakt, do kterého by mohla zasahovat česká vláda. To byl kontrakt, který byl součástí zprivatizovaného, dříve státního Transgasu. Takže nositelem kontraktu byla RWE, později innogy.

Projev premiéra Petra Fialy

Domácí

ČR ve spolupráci s ČEZ získala už část kapacity v připravovaném terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku. Pokud nějaký LNG stát získá, jak ho může z Nizozemska do ČR dostat?

Může to být takzvanou závěrou. To znamená, že se uzavře kontrakt s obchodníkem, jiným dodavatelem. Může jít třeba o německého dodavatele, který má kontrakt třeba s norským dodavatelem a zároveň má přístup k tomu nizozemskému terminálu.

Pak to může fungovat tak, že ten dotyčný obchodník si nechá náš LNG a naopak nám pošle přes existující plynovody svůj norský plyn. Co se týče Norska, tam ty plynovodní cesty už jsou.

Co přesně premiér Petr Fiala v projevu uvedl
Ještě před pěti lety jsme měli zhruba pětinu plynu zajištěnou z Norska Minulá vláda neudělala nic pro to, aby tyto dodávky udržela, a tím mohla zajistit energetickou bezpečnost ČR. Minulá vláda také dovolila, abychom byli téměř stoprocentně závislí na Rusku

Reklama

Výběr článků

Načítám