Hlavní obsah

Akcie čínských realitních firem znovu prudce zpevnily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie čínských realitních firem ve středu výrazně zpevnily, emise China Evergrande Group na burze v Hongkongu vykázala růst o více než 80 procent. K optimistické náladě v sektoru přispěly informace, že developer Country Garden se opět vyhnul platební neschopnosti, když na poslední chvíli uhradil splátku dluhopisů. Informuje o tom server CNBC.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Hlavní index čínských akcií CSI 300, který zahrnuje akcie tří set největších emisí na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, oslabil o 0,22 procenta na 3812,03 bodu. Dílčí index realitních firem si ale 2,19 procenta připsal a uzavřel na 5161,10 bodu. Index Hang Seng, což je hlavní cenový indikátor vývoje cen akcií v Hongkongu, smazal většinu ztrát a uzavřel na 18 449,98 bodu. To je pokles o 0,04 procenta.

Zdroje z trhu podle agentury Reuters uvedly, že společnost Country Garden v úterý uhradila 22,5 milionu dolarů (téměř 508 milionů Kč) jako splátku dluhopisů denominovaných v amerických dolarech. Úrok byl splatný už v srpnu, firma ale věřitelům poukázala peníze na účet jen několik hodin předtím, než skončila třicetidenní ochranná lhůta, kdy má věřitel ještě možnost své závazky vyrovnat, než by je věřitelé začali soudně vymáhat.

V Hongkongu se vydaly vzhůru také akcie dalších realitních firem, například akcie Logan Group si připsaly téměř 29 procent. Akcie Country Garden zpevnily téměř o 21 procent, akcie China Evergrande pak téměř o 83 procent. Index firem z realitního sektoru v pevninské Číně Hang Seng Mainland Property zpevnil o 3,5 procenta.

Od roku 2021, co se v platební neschopnosti ocitl developer Evergrande, se realitní sektor v Číně potýká s problémy. Minulý týden akcie Evergrande obnovily obchodování a první obchodní den po 17 měsících oslabily téměř o 80 procent. V úterý uzavřely na 35 hongkongských centech, dnes na 64 centech.

Čínské akcie díky vládním opatřením prudce vzrostly, daří se realitám

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám