Hlavní obsah

Aerolinkám easyJet výrazně stoupl celoroční zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Hrubý zisk britské nízkonákladové letecké společnosti easyJet v uplynulém finančním roce stoupl o více než 60 procent na 248 miliónů liber (asi 7,5 miliardy korun). Důvodem je růst objemu osobní přepravy a snižování nákladů. Uvedl to server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tržby společnosti ve finančním roce končícím v září stouply o 16 procent na 3,45 miliardy liber. Firma rovněž uvedla, že akcionářům vyplatí ve formě dividend celkem 195 miliónů liber.

Aerolinky nicméně upozornily, že makroekonomické podmínky zůstávají pro celý sektor letecké přepravy obtížné. Dodaly, že slabá spotřebitelská důvěra v Evropě komplikuje snahu přepravců přesunout vyšší náklady na pohonné hmoty na cestující.

Výdaje společnosti easyJet na pohonné hmoty v uplynulém finančním roce stouply zhruba o čtvrtinu na 917 miliónů liber. Počet cestujících se zvýšil téměř o 12 procent na 54,5 miliónu, připomněla agentura Reuters. Aerolinie easyJet působí rovněž v České republice, z Prahy provozují desítky letů týdně.

Největší evropský letecký přepravce Air France-KLM minulý týden oznámil, že jeho čtvrtletní zisk se kvůli vysokým nákladům na pohonné hmoty propadl na pouhých 14 miliónů eur (asi 360 miliónů korun) z 290 miliónů eur před rokem. Varoval rovněž, že vykáže celoroční provozní ztrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám